latinica  ћирилица
18/04/2024 |  11:41 ⇒ 12:02 | Аутор: РТРС

Додик: Није тачно да је у Сребреници почињен геноцид (ВИДЕО)

Република Српска према догађајима у Сребреници увијек односила као према мјесту гдје је почињен злочин, али није тачно да је почињен геноцид јер дефиниција геноцида није испуњена ни у дијеловима у Сребреници, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Није било геноцида у смислу како то познаје дефиниција у међународном праву или она која је написана у Уједињеним нацијама. О томе говоре релевантни стручњаци који се тиме баве. Постоје људи који мисле да у Сребреници није почињен геноцид. С друге стране, са бошњачке и дијелом међународне заједнице постоје стално настојања да се то наметне као нормално и да се забрани да се о томе говори. Нема на свијету геноцида у којем је забрањено да се говори - додао је Додик током обраћања у Народној скупштини Републике Српске гдје је у току расправа о закључном извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

Додик је рекао да није тачно да је Србија пресуђена за геноцид и да није спријечила геноцид.

- Тачно је утврђено да Србија није креирала и није организовала геноцид и то је тачно. Оно што је тачно јесте да се под снажним лобирањем креирала атмосфера те приче - навео је предсједник Српске.

Предсједник Српске додао је да у Сребреници нису испуњене елементарне ствари везане за геноцид.

- Највећа имена која се баве овом темом су рекла да није било геноцида. Имамо право да мислимо на који начин сте ви излобирали и употријебили међународне механизме да до овог дође. Да је било памети, онда смо требали да пристанемо, прије било каквих судских пресуда, на Независну међународну комисију састављену од највећих свјетских експерата који би требало да то ураде и да утврде истину - каже Додик.

Додик је додао да Република Српска никада није оспоравала могућност да се сви они који су учествовали у дешавањима у Сребреници појаве пред судовима и одговарају за своја дјела.

- Сви који су потраживани они су отишли на суд - рекао је Додик.

Додик је рекао да је ово, управо, реакција на оне извјештаје који су раније рађени у оквиру Владе Српске под притиском ОХР-а и атмосфере.

- Ми не можемо да уђемо у то шта је пресуђено у Хагу али се ради о томе да бошњачка страна покушава да то све злоупотријеби на начин како ми одржавамо тему а као што се зна ова тема и њена појава у Уједињеним нацијама није иницијатива никога из Српске и српског народа - поручио је Додик.