X

За ваш уређај је
доступна апликација

Студиорум
20:00 | уторак, 23. Мај
Студиорум: Злоупотреба психоактивних супстанци
Злоупотреба психоактивних супстанци, познатија у јавности под појмом-наркоманија, вјековни је социјални и здравствени проблем. Одавно су препознате генерацијске посљедице. Међутим, резултати борбе су спорадични, што може навести на закључак да је данашња парадигма о зависности политички мотивисана. Постоје многа истраживања која у том правцу освијетљавају наличје ове масовне појаве. Имаћемо ексклузивну прилику да ту другачију причу о зависности од психоактивних супстанци, односно дрога, чујемо вечерас у емисији. Не заборавимо и нови моменат- општедруштвене дигитализације која наше биолошко биће, сваким даном све више, води ка технолошком. Отуда емпатија, круцијална вриједност човјека, губи траг у генерацијама младих.
Најсвјетлије странице умјетничке музике
22:15 | уторак, 23. Мај
Најсвјетлије странице умјетничке музике: Емисија класичне музике
Популарна дјела клавирске литературе испуниће вријеме наше вечерашње емисије коју посвећујемо умјетничкој музици. У редовном термину од 22 часа и 15 минута, препоручићу вам композиције из опуса Лудвига Ван Бетовена, Мануела Де Фаље, Фредерика Шопена и Волфганга Амадеуса Моцарта. Уколико сте љубитељи овог музичког жанра, вјерујемо да је то довољан разлог да и вечерас своје вријеме подијелите са нама на таласима Радија Републике Српске.
Разбудилник
09:00 | сриједа, 24. Мај
Разбудилник: ЈУТРО И РАДИО СУ ИЗ ИСТЕ ПРИЧЕ
Ученици се данас у школи више користе латиницом. Она је потребна за енглески, латински, математичке и хемијске формуле. Још важније, користи се у раду на рачунару и куцању СМС порука. Чак 28,5 одсто њих користе више латиницу од ћирилице, док испитаници који нису на интернету дају предност ћирилици. У савременом свијету комуникације, без латинице не може. Особе старости од 20 до 29 година латиницом се користе чак 47 одсто више него ћирилицом. Старије особе су окренуте ћирилици и скоро 60 одсто њих старости од 70 до 75 година користи ћирилицу као главно писмо. Како сачувати то национално благо? Како сачувати ћирилицу?
Добро вече, човјече
20:00 | сриједа, 24. Мај
Добро вече, човјече: вечерње путовање кроз живот
Бранислав Лека Лечић, српски глумац са богатом политичком биографијом испричаће нам своју животну и професионалну причу. Листајући властити споменар Лечић ће нас водити филмском стазом на коју је закорачио установивши параметре за сва наредна тумачења неприлагођених ликова. Улогама одлучних, бескомпромисних ликова, увјерених у исправност властитих поступака, Лечић је побрао симпатије филмске и позоришне публике. Пажњу јавности привлачи и политичким дјеловањем које је иницирано потребом да учествује у стварању бољег живота на простору којем несебично припада. Сриједа, 20 часова, емисија Добро вече, човјече! Придружите нам се!