latinica  ћирилица
30/04/2024 |  23:03 ⇒ 23:16 | Аутор: sputniknews.com

Небензја: Русија је категорички против резолуције о Сребреници

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да се ситуација у Босни и Херцеговини нагло погоршава и да Савјет безбједности УН мора да одреагује и помогне у спрјечавању сукоба. Русија, као гарант Дејтонског споразума којим је у БиХ окончано крвопролиће, не може да затвара очи на то што се сада дешава у земљи.
Василиј Небензи -
Василиј Небензи

- Разлог због чега је Руска Федерација затражила данашњи састанак је нагло погоршање ситуације у Босни и Херцеговини. Ионако крхка ситуација у овој земљи ризикује да се у најскорије време још више погорша. У овој сали често чујемо да Савјет безбједности мора да спријечи сукобе, многе државе ову тему проглашавају главном у својим активностима, о томе често расправља и генерални секретар УН. Ситуација у Босни и Херцеговини је, по нашем мишљењу, управо случај гдје Савјет може да се докаже у смислу превенције објаснио је дипломата, напомињући да Савјет безбједности "треба да одреагује на ситуацију".

Истакао је да Русија не може да остане по страни.

- Не можемо да останемо по страни и не реагујемо на крик за помоћ - рекао је он мислећи на писмо и излагање српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

Њено писмо говори о забринутости српског становништва, истакао је Небензја, додајући да је ово ситуација у којој СБ УН може да допринесе спрјечавању даљег погоршања ситуације.

- Рат је однио велики број жртава, ни на једној страни није било само невиних, а на другој само злих. Свака страна има свој дуг према другом и Сребреница није једини мрачна страница тог рата - рекао је он.

Небензја је подсетио да је Дејтонски споразум тридесет година гарант мира, али да се сада већ неко вријеме крше његови принципи.

Он је указао као посебан проблем на дјеловање тзв. представника Кристијана Шмита који се понаша као апсолутни владар, а Запад га само подстиче на такво понашање.

Промовисање нацрта резолуције ГС УН о "геноциду у Сребреници" крши Дејтонски споразум, додао је он.

Истакао је да је нацрт једностран и политички мотивисан.

- Нацрт резолуције Генералне скупштине УН о Сребреници је једностран, политички мотивисан и нема везе са наведеним циљем овјековјечавања сјећања на жртве трагедије 1995. године.

- Очигледно је да аутори настоје да у формату документа ГС УН потврде класификацију историјских догађаја која задовољава само њихове интересе. Предложени документ уопште не испуњава циљеве промовисања међуетничког помирења у БиХ - оцијенио је дипломата.

Према његовим ријечима, "ране босанскохерцеговачког друштва су превише свјеже, а проблеми у земљи сувише озбиљни да би се овај нацрт изнио на Генералну скупштину. Народи БиХ прво морају сами доћи до консензуса у погледу оцјене своје историје.

- Ми смо категорички против овог нацрта и позивамо све разумне државе да учине исто - рекао је Небензја.