X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
У фокусу
15:00 | уторак, 26. Септембар
У фокусу: Европска мрежа предузетништва
Чланством у Европској мрежи предузетништва, предузећа и институције из Српске остварују директну комуникацију са институцијама Европске комисије у циљу подршке развоју домаћих предузећа.
Лига шампиона
20:45 | уторак, 26. Септембар
Лига шампиона: Борусија Дортмунд - Реал Мадрида
Мечеви Борусије Дортмунд и Реал Мадрида увијек су доносили лијеп и узбудљив фудбал са пуно голова. У другом колу Лиге шампиона, актуелни освајач овог такмичења Реал Мадрид, гостоваће на стадиону,који можда у Европи, даје највећу подршку својим играчима. Борусија Дортмунд – Реал Мадрид од 20 часова и 45 минута на РТРС.
Квадрат на знање
12:30 | четвртак, 28. Септембар
Квадрат на знање: МЛАДИ НАУЧНИЦИ И ЗАНИМЉИВА НАУКА
У "Квадрату на знање" причамо о Младену Велетићу, најмлађем доктору наука у историји Електротехничког факултета у Бањалуци. Овај двадесетдеветогодишњак, докторат на тему “Неуронска комуникација као концепт за пренос података у нано мрежама” спремао је паралено на бањалучком и Универзитету за науку и технологију из Тронхајма, у Норвешкој. У докторској тези спојио је медицину и електротехнику. Дио је тима који планира да направи пејсмејкер за централни нервни систем. У сусрет Ноћи истраживача, која ће широм Европе бити одржана 29. септембра, у Галерији науке и технике САНУ у Београду отворена је изложба „Наука кроз забаву“. Ферофлуиди, вортексни топ, левитрон – само су неки од експоната ове необичне поставке, која на занимљив начин младе посјетиоце уводи у фасцинантни свијет феномена из сфере физике.
Лига Европе
21:00 | четвртак, 28. Септембар
Лига Европе: Милан - Ријека
Фудбалери шампиона Хрватске, Ријеке у другом колу Лиге Европе иду у госте Милану, који жели да се његово име у Европи поново изговара са страхопоштовањем. Друго коло Лиге Европе, Милан-Ријека на програму РТРС од 21 час.
Ријеч вјере
11:20 | субота, 30. Септембар
Ријеч вјере: Религијски програм
На празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља посјетили смо Ступље, православни манастир епархије бањалучке. Какву улогу је имао један од најпоштованијих светитеља у хришћанском свијету, Јован Крститељ и Претеча Христов? Како се данас разумије његова порука о покајању? Послије више деценија кип Мајке Божије пред којим су своје молитве и зазиве упућивале генерације бањалучких католика вратио се кући. Рестаурацију Госпиног кипа обавили су стручњаци у њемачком граду Бад Лаер. Настављамо причу о петој исламској дужности, хаџу. Послије обиласка града Медине хаџије путују ка светом граду Меки, гдје обављају хаџске обреде. Стајање на брду Арефат сматра се врхунцем ходочашћа и зато се каже да без Арефата нема хаџа. Тора или Наука назива се Петокњижје, јер је подијељена на пет књига Мојсијевих: Берешит/Постанак, Шемот/Излазак, Вајикра/Левитска књига, Бамидбар/Књига бројева и Деварим/Закони поновљени. уредница Религијског програма Жана Вукосављевић