latinica  ћирилица
18/04/2024 |  09:11 ⇒ 09:23 | Аутор: СРНА

Павић: Евентуално усвајање спорне резолуције означило би крај БиХ

Политиколог Александар Павић оцијенио је да би евентулано усвајање спорне резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН, значило крај БиХ јер Срби неће прихватити да живе у земљи гдје би их неоправдано етикетирали.
Александар Павић - Фото: РТРС
Александар ПавићФото: РТРС

Павић је Срни рекао да је, након најаве спорне резолуција о Сребреници у Генерланој скупштини УН, важно да постоји јединствен српски одговор и да Република Српска не буде сама, него да добије подршку Београда.

Он је оцијенио да су резолуција о Сребреници у УН и пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе дио једног ширег притиска Запада да ријеши српско питање, односно да донесе "коначно рјешење", а то значи трајно отцјепљење Косова и Метохије од Србије и укидање Републике Српске.

- Ако прође ова резолуција, више ништа неће бити исто. То ће бити прелажење Рубикона. Мислим да ће ће то бити печат на ову дејтонску БиХ, зато што Срби неће прихватити да живе у једној земљи која хоће да их обиљежи као геноцидне - истакао је Павић, који је подсјетио на изјаве врха Републике Српске, почев од предсједника Милорада Додика, па до свих државотворних политичких фактора у Српској.

Он је напоменуо да је Додик рекао да би евентулано усвајање такве резолуције значило самосталност Републике Српске.

- Немогуће је дугачије и било шта урадити, а очекивати да Република Српска може да опстане. Значи, једноставно сад им је речено шта су последице - истакао је Павић.

Павић сматра да су они који су ово покренули знали шта ће да буду посљедице, те да је овај потез синхронизован са нападом на Србију преко Савјета Европе, гдје је препоручен пријем саморпоглашеног Косова.

Упитан какве су шансе Србије да на коначном гласању средином маја спријечи намјеру Запада да прими самопроглашено Косово у Савјет Европе, Павић истиче да ће то бити политичка одлука оних који су ово покренули - да ли да иду до краја или ће све да служи као средство притиска да се изнуде неки нови уступци од Србије.

Можда чак такви уступци, додао је он, који би ишли у правцу да Србија смањи подршку Републици Српској.

- Ми то не знамо. То су ствари које се раде иза затворених врата, али како год да буде то је Дамоклов мач на нама. Они ће у сваком тренутку моћи да ту ствар покрену, јер ми више не можемо да рачунамо на међународно право, ни на утврђена правила - рекао је Павић.

Он је указао да је то чист политички волонтариза, али се зна ко стоји иза тога, а то су САД, Њемачка, Велика Британија Француска и они ће само да процијене да ли је то тај тренутак кад ће то да уради или не.

- Али, не треба да се заваравамо да чак и ако се то не деси сада, да ће да се смањи притисак на нас - истакао је Павић.

Поготово зато што ће, сматра он, прије мајске сједнице Комитета министара Савјета Европе када ће се коначно одлучивати о пријему самопроглашеног Косова у Савјет Европе, фокус бити на Републици Српској, јер ће прије Савјета Европе бти гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.