latinica  ћирилица
26/09/2018 |  20:08 ⇒ 21:04 | Аутор: Агенције

Пале- Почео 12. Јахорина филм фестивал

У Палама је вечерас отворен 12. Јахорина филм фестивал пројекцијом играног филма "Јужни ветар" Милоша Аврамовића, и то мјесец дана прије његове београдске премијере.
Јахорина филм фестивал - Фото: РТРС
Јахорина филм фестивалФото: РТРС

На Јахорина филм фестивал ове године су пријављена 422 филма из 48 земаља, а у званични програм фестивала уврштена су 92 филма из 32 земље, од којих 10 из БиХ.

У програму Фестивала окоји ће трајати до 29. септембра у осам фестивалских категорија аутори ће се такмичити за једну од званичних награда и то Златни Јавор за најбољи: документарни филм, документарни телевизијски филм, кратки играни филм, експериментални филм, студентски филм, еколошки филм и туристички филм одвојено у међународној конкуренцији и у домаћој конкуренцији те Гранд При фестивала за најбољи филм без обзира на категорију и Златни јавор за најбољи бх. филм.

Директор Фестивала Мирко Деспић рекао је новинарима да је мото Фестивала "Гори ли планета?" и у том смислу се врши селекција филмова.

- Зашто тај мото? Свједоци смо посљедњих година великих климатских промјена, мигрантске кризе, политичких промјена у свијету и имамо утисак да заиста планета гори. У том смислу смо добили велики број филмова који су филмске екипе радиле крећући се унутар избјегличких колона, гдје су забиљежили праве драме - навео је Деспић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да су Пале, захваљујући Јахорина филм фестивалу и још неким традиционалним манифестацијама, све више средина која у области културе постаје препознатљива ван граница Српске и БиХ.

- Управо због чињенице да нас ова престижна смотра филмског стваралаштва додатно приближава европском и свјетском аудиторијуму, већ 12. годину заредом подржавамо ову манифестацију - изјавио је Југовић.

Предсједник жирија Бориша Симовић рекао је да је прегледао стотињак филмова, те да је задовољан и изненађен квалитетом филмова.

- Селектори су имали озбиљан посао, а наш је много лакши јер су они од великог броја пристиглих филмова пробрали најбоље. Има тема које се понављају, али је тема миграција толико широка, да нисам наишао на два иста приступа - истакао је Симовић.

Жири је у саставу: Бориша Симовић (редитељ из Србије, предсједник жирија), Аурелио Бадулати (новинар и критичар из Италије), Раде Симовић (професор и театролог из БиХ), Небојша Илић (редитељ из Србије) и Сањин Бадурина (редитељ из Хрватске).

Дирекција Фестивала је саопштила да ће у програму бити приказана остварења пристигла директно са Берлинала и Канског фестивала, као и врхунске продукције са осталих престижних фестивала. Подсјећају и да је Јахорина филм фестивал рангиран међу најпрестижније регионалне филмске фестивале и сматра се најважнијим филмским догађајем у БиХ, након Сарајево филм фестивала. Како наводе, у пратећем програму биће реализиране креативне радионице, округли столови и богат културно-умјетнички програм.

Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а подржан је од Савјета министара БиХ, Општине Пале и Града Источно Сарајево.