latinica  ћирилица
24/09/2018 |  07:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп предсједава сједницом СБ УН

Амерички предсједник Доналд Трамп предсједаваће у сриједу сједницом СБ УН. Амбасадорка САД при УН Ники Хејли најављује да ће то бити најгледанија сједница.
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com) -
Савјет безбједности УН-а (Фото: https://pbs.twimg.com)

Трамп је предсједавао састанцима управних одбора, кабинета и учествовао у телевизијским ријалитима, али ове седмице ће у оквиру активности током засједања Генералне скупштине УН, он на сједници Савјета безбједности УН критиковати Иран, наводи Ројтерс.

Шеф Бијеле куће ће моћи да предсједава Савјету безбједности пошто САД овом мјесеца предсједавају том 15-очланом извршном тијелу УН. "Сигурна сам да ће то бити најгледанија сједница Савјета безбједности икада до сада", рекла је Хејлијева новинарима.

Она је навела да није планирано да се на тој сједници усвоји нека резолуција. Међутим, упркос непредвидљивој Трамповој природи, неке дипломате не очекују перформанс налик ријалитију у Савјету безбједности гдје ће скоро сваку чланицу представљати премијери или предсједници, изузев Русије и Кине које ће репрезентовати највјероватнији министри.

"Мислим да уопште неће бити толико забавно", рекао је један високи дипломата УН који је желио да остане анониман.

Ројтерс наводи да је риједак случај да се СБ УН, успостављен 1945. године приликом оснивања свјетске организације, састане на нивоу шефова држава или влада. Биће ово трећи пут да Савјету безбједности предсједава предсједник САД, пошто је то двапут учинио Трампов претходник Барак Обама - 2009. и 2014. године.

На питање шта мисли о предстојећем Трамповом предсједавању Савјету безбједности, амбасадор Русије при УН Василиј Небензја је уз осмијех рекао: "Усхићен сам".

Он је додао да не вјерује да ће се том приликом чути нешто интригантно.