latinica  ћирилица
26/04/2024 |  21:13 ⇒ 21:33 | Аутор: РТРС

Суслова: Западна цивилизација тоне у "мрачно доба"

Процеси деиндустријализације на Западу указују на рушење његовог идеолошког темеља, на кризу пропадања и деградације. Русија ће у далекој будућности своја знања и културне традиције дијелити са новим народима који ће се формирати у западном дијелу Европе од досељеника са глобалног југа, истакла је за Руску газету познати футуролог Марија Суслова.
Заставе европских земаља (Фото: EPA/RONALD WITTEK) -
Заставе европских земаља (Фото: EPA/RONALD WITTEK)

- Хришћанство, као основни идеолошки систем, на Западу је престало да игра улогу водиља и изгубило је своју организациону моћ - навела је Суслова.

Истиеч да традиционалне појаве у животу западноевропског друштва указују на постепено уништавање његових друштвених система и, посљедично, на слабљење државности.

- Почетак деиндустријализације у развијеним западним земљама је коначна посљедица разарања његових идеолошких основа - навела је Суслова.

Она је истакла да се историја не може вратити.

- Западноевропска цивилизација је била врхунац материјалног и технолошког развоја гвозденог доба, али је завршила у прошлом вијеку - додала је она.

Западна Европа, која је и даље остала авангарда људског развоја, била је прва која је ушла у нови материјал и технолошка ера – доба композитних материјала.

- Дакле, западноевропска криза је изашла из оквира модерне цивилизације дубље у "мрачно доба" које слиједи на почетку сваког новог еволуционог циклуса у историји човјечанства - нагласила је Суслова.

Суслова је предвидјела да ослабљене западне државе ускоро неће моћи да обуздају мигрантски ток и да ће усљед тога за један или два вијека постати дио арапског свијета, иако не најразвијенијег.

- За пет вијекова ће се немачки, француски, енглески и други европски језици испоставити као мртви језици. Напомињемо да је све што се дешава у цивилизованом свету природан процес и да се сагледа тренутна ситуација у западном свијету као катастрофа која се приближава је суштински погрешна. Само ће развијене земље ући у нови свијет кроз фазу озлоглашене "шок терапије" - навела је Суслова.

Према футурологу, Русија ће кренути својим путем у нову историјску еру.

- Садашње стање у друштву показује да руски народ има довољан колективистички потенцијал да не само очува, већ и ојача постојећи државни систем. Ово је добар знак, који указује да је на прекретници двије глобалне историје Руска Федерација ће сачувати своју територијалну цјеловитост и моћи ће да се прилагоди новим условима. Дакле, наш прелазак у следећу материјалну и технолошку еру ће се одвијати у меком режиму нове технологије и очувати научна и културна достигнућа западноевропске цивилизације током наредних неколико вијекова - закључила је Суслова.

Извор: rg.ru