latinica  ћирилица
27/04/2024 |  07:20 ⇒ 08:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Саливен: САД још немају ПВО системе Патриот које би могли да пошаљу Украјини

Вашингтон још нема ПВО системе Патриот које би могао да испоручи Украјини, изјавио је савјетник за националну безјбедност САД Џејк Саливен.
ПВО систем Патриот (Фото: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT) -
ПВО систем Патриот (Фото: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT)

- Амерички Патриот системи распоређени су у овом тренуку широм свијета, укључујући Блиски исток, како бисмо заштитили америчке трупе. Ако будемо могли да ослободимо додатне америчке батерије, послаћемо их у Украјину - рекао је он у интервјуу за америчку телевизију МСНБЦ.

Додао је да САД настоје да убједе партнере у Европи и другим дијеловима свијета да Кијев снабдију постојећим ПВО системима.

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је претходно да ће САД обезбиједити Украјини ракете за Патриот ПВО системе који се налазе у Украјини, у вриједности од шест милијарди долара.

Он је навео да ће ракете бити испоручене у оквиру пакета војне помоћи који укључује и интеграцију западних лансера за ПВО, пројектила и радара у постојеће украјинско наоружање, од кога највећи дио потиче још из совјетских времена.

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је раније ове седмице закон о пакету војне помоћи за Украјину, Израел и кинески регион Тајван врокедан 95 милијарди долара, од којих је 61 милијарда долара намијењена помоћи Украјини.

Шпански Ел Паис је објавио да ће Шпанија послати Украјини мали број ракета намењених систему Патриот, док је грчки премијер Кирјакос Мицотакис поручио да та земља неће послати Кијеву своје ракете за Патриот, као ни ракете С-300.