latinica  ћирилица
21/03/2018 |  09:16 ⇒ 09:17 | Аутор: Б92

Саркози други дан на испитивању

Истражитељи други дан испитују бившег француског предсједника Николу Саркозија због навода да је његову кампању 2007. финансирао Гадафи.

Саркози је јуче ујутро приведен на разговор у полицији због истраге у вези са финансијским нерегуларностима током његове изборне кампање 2007. године. Истрага се води због сумње да је Саркози незаконито примио више милиона евра од убијеног либијског лидера, Моамера Гадафија.

Саркози и његов бивши шеф особља негирају да су било шта погрешно урадили у случају, који је укључивао финансирање његове побједе на предсједничким изборима 2007. године.

Иако се истрага води од 2013. године, случај је популаризован три године касније када је француско-либански бизнисмен Зијад Такиједин рекао за истраживачки сајт "Медијапарт" да је испоручио Саркозију и његовом бившем шефу особља кофере из Либије у којима се налазило пет милиона евра у кешу. Истражитељи испитују тврдње да је Гадафијев режим тајно дао Саркозију укупно 50 милиона евра за кампању 2017. године, што би било знатно изнад легалне границе за финансирање кампање, која је у то време била 21 милион евра.