latinica  ћирилица
16/03/2018 |  11:03 ⇒ 13:09 | Аутор: РТС

Четворо мртвих у паду моста на Флориди

Најмање шест особа је погинуло приликом рушења 950 тона тешког пјешачког моста у Мајамију, који је пао на једну од напрометнијих саобраћајница у тој савезној држави на југу САД.
Срушени пјешачки мост у Мајамију - Фото: getty
Срушени пјешачки мост у МајамијуФото: getty

Власти Флориде су саопштили да раде на идентификацији жртава.

Мост је, иначе, изграђен претходне суботе за само шест сати релативно новом, али популарном методом, пренио је Ен-Би-Си њуз. 

Метода се зове "убрзана конструкција моста", а настала је на Међународном универзитету Флориде почетком 2010. године. 

Ројтерс преноси да су пси трагачи послати да у рушевинама моста, међу огромним комадима бетона и испреплетаног метала, уоче знакове живота ако их још увијек има.

Наводи се да је барем осам возила остало испод рушевина и најмање 10 особа је пребачено у болницу.

 Према ријечима очевидаца, возила су се зауставила пред семафором јуче у раним поподневним сатима, када је мост над њима почео да се урушава.

"Пробијамо се кроз гомилу шута покушавајући да бушимо рупе како бисмо нешто уопште могли да видимо", рекао је новинарима шеф Ватрогасне службе округа Мајами-Дејд Пол Истопијан.

АП преноси да су локалне и федералне власти започеле истрагу због чега је попустила конструкција моста постављена прије пет дана.

Вриједност моста, који повезује насеље Свитвотер са кампусом Међународног универзитета у Мајамију и требало је званично да буде отворен 2019, износила је 14,2 милиона долара.

Иначе, мост је дизајниран да издржи ураган пете категорије и траје 100 година.

Си-Би-Ес преноси да су двије фирме задужене за изградњу моста у прошлости биле критиковане због небезбједних извођачких пракси.