latinica  ћирилица
15/03/2018 |  08:14 | Аутор: РТРС

Седам година од почетка сукоба у Сирији

Сирија данас улази у осму годину сукоба с наставком борбе у источној Гути, побуњеничкој енклави код Дамаска, и у Африну, курдској енклави на северу Сирије.
Сирија бомбардовање (Фото: Синхуа) -
Сирија бомбардовање (Фото: Синхуа)

Сукоб у Сирији је почео 15. марта 2011. године репресијом демонстрација опозиције. Од тада је у тој земљи погинуло више од 350.000 људи док је сукоб постао временом сложенији због учешћа страних сила и присуства џихадиста Исламске државе.

Сиријска војска у сриједу је успјела да уђе у кључни град енклаве источне Гуте, посљедњег упоришта побуњеника до самог Дамаска, гдје се воде интензивне борбе према наводима опозционе Сиријске опозиције за људска права.

"Сиријске снаге су напале град Хамурије и успјеле су да преузму дјелимичну контролу", навела је опсерваторија.

Снаге сиријског предсједника Башара ел Асада су уз помоћ Русије као савезника покренуле 18. фебруара офанзиву у источној Гути како би од побуњеника преузеле ту зону у њиховим рукама од 2013. године.

У тој је зони је од почетка офанзиве страдало 1.220 цивила, медју којима око 250 деце. Повређено је 4.600 људи, додала је опсерваторија.

На другом фронту у Африну, турска војска спроводи офанзиву против Курда које сматра повезаним с курдским побуњеницима на свом тлу.

Та офанзива је почела 20. јануара и од тада су многи становници побегли из Африна, гдје влада несташица хране и лијекова.

Извор: Агенције