latinica  ћирилица
19/11/2017 |  09:40 | Аутор: РТРС

Симић: Односи у БиХ и даље неуређени

Правни експерт из Бањалуке Крстан Симић рекао је да односи унутар БиХ нису уређени, иако је Дејтонски мировни споразум, који је потписан прије 22 године, створио оквир за то.
Крстан Симић - Фото: РТРС
Крстан СимићФото: РТРС

Симић је оцијенио и да се политичке елите у БиХ нису потрудиле да покушају да створе услове за успостављање владавине закона и права, правне и економске сигурности.

"Данас већина људи сматра да нам је стање исто као 1995. године. Зашто? То је питање за политику, а овај међународни уговор је онакав какав је. Потписан је и на њему треба да градимо будућност", рекао је Симић Срни.

Он је додао да је потписивањем Дејтонског мировног споразума заустављен грађански рат у коме је страдало више од 100.000 људи, а БиХ остала разорена и расељена.

Прије 22 године у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса као кључних докумената за проведбу и функционисање државе настале међународним уговором.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.

Извор: Срна