latinica  ћирилица
20/02/2017 |  18:21 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Преминуо руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин умро је данас у Њујорку у 64. години, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Министарство иностраних послова Русије са дубоким жаљењем саопштава да је данас у Њујорку изненада преминуо Виталиј Чуркин. Истакнути руски дипломата је у својој 65. години преминуо док је обављао свој посао. Изражавамо породици и блискима искрено саучешће", наводи се у саопштењу руског МИП-а.

Виталиј Чуркин почео је дипломатску каријеру као директор Одјељења за информисање у Министарству спољних послова Совјетског Савеза и Русије од 1990. до 1992. године.

Он је био амбасадор при УН од 2006. године, а прије тога је био амбасадор без портфеља у МИП Руске Федерације од 2003. до 2006. године.

Обављао је функцију руског амбасадора у Канади од 1994. до 1998. године и био је замјеник министра спољних послова и специјални изасланик предсједника Руске Федерације у преговорима о бившој Југославији од 1992. до 1994. године.

Чуркин је стекао докторат из историје на Московском државном институту за међународне односе.

За сада није саопштено више детаља о његовој смрти у Њујорку. Чуркин је преминуо само дан прије свог 65. рођендана.

Генерална скупштина УН одржаће сједницу посвећену Чуркину

Генерална скупштина УН одржаће неформалну сједницу посвећену преминулом амбасадору Русије Виталију Чуркину, саопштио је предсједник Скупштине Питер Томсон.

Он је рекао да ће сазвати сједницу током периода жалости и послије конслутовања са руском мисијом при УН.

Томсон је претходно написао на Твитеру да су Русија и УН "изгубили истинског сина и великог међународног интелектуалца".

У сједишту УН је одржана је минута ћутања посвећена преминулом руском дипломати.

Извор: Спутњик