latinica  ћирилица
20/02/2017 |  13:00 | Аутор: РТРС

Киднаповано 12 норвешких хуманитараца у Јемену

Побуњеници у Јемену отели су десетак чланова Норвешког савјета за избјеглице који раде у луци Ходеида на Црвеном мору, саопштио је министар локалних послова те земље Абдул Ракиб Фат.

Чланови савјета који су сви држављани Јемена, отети су у четвртак у рацији због сумње да су примали и пружали помоћ коалицији предвођеној Саудијском Арабијом, која се бори против хутских побуњеника од марта 2015, саопштили су локални извори а преноси АФП.

Сукоб у Јемену настао је између коалиције предвођене Саудијском Арабијом која подржава предсједника Абд Раба Мансура ел Хадија и хутских побуњеницика које подржава Иран.

Хутски побуњеници тренутно имају контролу над луком Ходеида, као и над престоницом Саном и великим дијелом сјеверног Јемена.

Снаге одане влади у великој офанзиви избацивања Хута и њихових савезника из сјеверозападног дијела Јемена, преузеле су у фебруару контролу над градом Мока, јужно од Ходеиде.

Сукоб у Јемену ескалирао је у марту 2015, када је коалиција предвођена Саудијском Арабијом започела ваздушне нападе како би помогла снагама оданим Хадију да поврате дијелове земље које су побуњеници заузели.

Извор: Танјуг