latinica  ћирилица
20/02/2017 |  11:53 | Аутор: РТРС

Новозеландски Виши суд одобрио изручење Ким Доткома САД-у

Високи суд Новог Зеланда одлучио је данас да оснивач сајта за складиштење и размјену фајлова Мегааплоуд (Megaupload) Ким Дотком (Dotcom) може да буде изручен Сједињеним Државама гдје га терете за проневјере.
Ким Дотком - Фото: RT
Ким ДоткомФото: RT

Високи суд је тиме потврдио одлуку нижег суда из децембра 2015, а адвокати Ким Доткома, који је њемачки држављанин и чије право име је Ким Шмиц, одмах су најавили нову жалбу на одлуку Високог суда.

Одлука је донесена пет година од кад су САД затвориле Кимов вебсајт и поднијеле тужбу за завјеру, изнуду и прање новца против њега и још троје његових колега.

Ким Дотком који живи на Новом Зеланду борио се против изручења у случају који је рјешаван невјероватном спорошћу.

Ова одлука неће бити посљедња јер ће вјероватно бити уложена жалба Врховном суду Новог Зеланда, што би могло да траје још годину или двије.

Амерички тужиоци процјењују да је Мегааплоуд сајт убрао најмање 175 милиона долара, углавном од људи који су преко њега илегално скидали музику, телевизијске емисије и филмове.

Окружни суд Новог Зеланда је 2015. пресудио да Ким Дотком и други, могу да буду изручени САД-у по тим оптужбама. Ту пресуду је виши суд данас потврдио.

Ким Дотком је рођен у Њемачкој и водио је екстравагантан начин живота. Ухапшен је 2012. у драматичној полицијској рацији на његову вилу послије одлуке САД да затвори његов сајт.

Убрзо послије тога изашао је из затвора уз кауцију, објавио музичи албум, отворио нову компанију за дијелење фајлова названу Мега, и покренуо политичку партију која је неуспјешно учествовала на новозеландским изборима 2014.

Извор: Бета