latinica  ћирилица
29/03/2024 |  17:00 ⇒ 17:00 | Аутор: СРНА

Градишка: Усвојен ребаланс буџета од 45,03 милиона КМ

Скупштина града Градишка усвојила је данас ребаланс градског буџета за ову годину у износу 45.030.000 КМ, чиме је буџетски оквир увећан за 4.130.000 КМ.
Градишка - Скупштина града - Фото: СРНА
Градишка - Скупштина градаФото: СРНА

Градоначелник Зоран Аџић рекао је да је први ребаланс донесен због потребе повећања плата радницима у Градској управи и другим градским институцијама, након повећања најниже плате у Републици Српској са 700 на 900 КМ.

Он је додао да су планирани и већи буџетски приходи, по основу ПДВ-а, пореза на лична примања, те од продаје градског грађевинског земљишта и ренти.

Аџић је нагласио да је инвестициона градња на подручју Градишке активна упркос економској кризи, те да очекује да ће због најављених инвестиција до краја године бити још два до три ребаланса буџета.

Одборник Народног фронта Горан Бијелић рекао је да ова странка није подржала ребаланс јер приходовна страна буџета није реално планирана, посебно када је ријеч о очекиваним приходима од ПДВ-а због планиране повећане привредне активности и наплате комуналних такси.

Бијелић је додао да се очекује повећање прихода од ПДВ-а због већих цијена свих роба, те повећање прихода од пореза на лична примања, али не у мјери у којој је то планирано.

Говорећи о Програму коришћења пољопривредног земљишта на подручју Градишке за ову годину, који је, такође, усвојен на 32. редовној сједници градске Скупштине, Аџић је рекао да је то документ на основу којег ће већ на дневном реду наредног засједања бити други јавни позив за додјелу пољопривредног земљишта у закуп.

- Након одлуке Скупштине биће расписан јавни позив за додјелу у закуп око 1.330 хектара земљишта и омогућено да земљу добију и пољопривредници којима закуп није одобрен у првом јавном позиву или нису добили довољне површине - истакао је Аџић.

Одборници Скупштине града усвојили су и Политику волонтирања до 2028. године, те извјештаје о реализацији Омладинске политике, о стању у области водоснабдијевања, одводње отпадних вода, управљања чврстим отпадом, стању у јавном путничком и такси превозу, социјалној и противпожарној заштити за 2023. годину.

На данашњој сједници званично је формиран Клуб одборника Народне партије Српске /НПС/, који чине Тања Пећанац, Саша Лазић и Ђорђо Грујичић.

Тања Пећанац је одборнички мандат освојила на листи Уједињене Српске, а Лазић и Грујичић на листи ДНС-а, док су прије приступања НПС-у дјеловали у градској Скупштини као независни одборници.