latinica  ћирилица
27/03/2024 |  11:01 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Шеранић: Клиника за општу и абдоминалну хирургију ради у изванредним условима (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да Клиника за општу и абдоминалну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске ради у изванредним условима и најавио нове програма.
Министар Шеранић у посјети УКЦ-у - Фото: РТРС
Министар Шеранић у посјети УКЦ-уФото: РТРС

Шеранић је разговарао са руководством и љекарима УКЦ-а о активностима које се односе на скрининг програм карцинома дебелог цријева.

Након завршетка мапирања капацитета за превенцију карцинома грлића материце и дојке, уз помоћ УКЦ-а, у ресорном министарству планирају мапирање капацитета за превенцију карцинома дебелог цријева и простате.

- Циљ је да се утврди чиме располаже Република Српска како би се могли одлучити да кренемо у скрининг програм и да превентивним активностима рјешавамо питање ових обољења - навео је Шеранић.

Разговарано је и о отварању додатних капацитета када је ријеч о једнодневној лапароскопској хирургији како би био убрзан пут пацијента кроз клинику, а касније и рехабилитацију.

- Било је ријечи и о уређењу простора, набавци нове опреме, едукацији наших љекара. Наставићемо праксу раних јутарњих састанака са љекарима на добробит свих, нарочито пацијената - истакао је Владо Ђајић, директор УКЦ Бањалука.

Министру Шеранићу је уручена и захвалница Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ-а, која предњачи по резултатима, броју обављених операција и едукација, рекао је начелник клинике Зоран Алексић.

Алексић је изразио наду да ће клиника наставити напредак и да ће пацијенти бити све задовољнији.

Захвалница је уручена и генералном директору УКЦ.