latinica  ћирилица
08/05/2024 |  19:28 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

Којић: Резолуција о Сребреници средство за давно осмишљени план

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да је резолуција о Сребреници средство које треба да послужи давно осмишљеном плану довођења у питање легитимитета Републике Српске.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- То је дугорочни план који је давно прије осмишљен да се кроз рад Хашког трибунала, а касније и рад правосуђа на нивоу БиХ давањем одређених квалификација за неку врсту кривичних дјела ратног злочина или неку врсту догађаја, али и пресуђивање лица српске националности доведе у питање легитимитет Републике Српске у данашњем облику, а резолуција је средство које томе треба да послужи - рекао је Којић.

Поводом изјаве некадашњег вође истраживачког тима Хашког тужилаштва Невенке Тромп да би након изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН БиХ могла да покрене поступак о укидању Српске, Којић је рекао да су и неки представници америчке администрације који су били блиски бошњачком ратном вођи Алији Изетбеговићу говорили да је усвајање резолуције пут до тог циља.

- То су препознали највиши званичници Републике Српске и Србије, чије све активности, прије свега дипломатске, у правцу да се таква резолуција не донесе имају огроман значај - рекао је Којић Срни.

Према његовим ријечима, предложену резолуцију не треба тумачити на начин да ако буде усвојена сутра неће бити Републике Српске.

Он је подсјетио на настојања да се у образовном систему, у уџбеницима, нађу нетачне историјске чињенице и да се стварају неке нове генерације које неће знати шта се заиста дешавало на овим просторима, чиме би се у неком наредном временском периоду, дужем или краћем, довео у питање легитимитет Српске.

- Оно што јесте чињеница да постоји врло јасан и недвосмислен став Републике Српске и Србије и њиховог највишег руководства да неће нијемо посматрати да на томе ради било каква групација људи или бошњачких политичара заједно са странцима - додао је Којић.

Према Којићевим ријечима, промјене на геополитичком плану воде ка томе да за неких четири, пет година однос снага у свијету неће бити какав је сада.

- Бошњаци се грдно варају ако мисле да могу уз помоћ неких странаца да укину Републику Српску, јер је јасан одговор Републике Српске и Србије, прије свега дипломатски, али и земаља које које рационално гледају на то шта се дешавало у рату у бившој Југославији деведесетих година - поручује Којић.

Констатујући да резолуције и декларације правно гледано немају обавезујући карактер, Којић је рекао да се њиховим доношењем и максималним експлоатисањем у годинама које слиједи жели створити атмосфера на међународној и унутрашњој политичкој сцени о колективној одговорности, која би довела до неких обавезујућих како би се дошло циља, а то је укидање Републике Српске.