latinica  ћирилица
26/03/2024 |  16:29 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Обиљежавање "Љубичастог дана" у више од стотину земаља; Подршка институција Српске обољелима (ВИДЕО)

У више од стотину земаља свијета обиљежава се 26. март "Љубичасти дан" посвећен подизању свијести о епилепсији. У знак подршке особама са епилепсијом, институције Српске биће освијетљене у љубичастој боји, као знак подршке обољелим, којих је око 6.000 у Српској.
Обиљежавање "Љубичастог дана" - Фото: РТРС
Обиљежавање "Љубичастог дана"Фото: РТРС

Свјетски дан пружања подршке обољелима од епилепсије проглашен је најутицајнијим међународним даном.

- Већ пет година постоји удружење и исто толико обиљежавамо љубичасти дан и кроз то вријеме имали смо подршку масе људи и институција. Захваљујем свима - навела је Јелена Борић, предсједница Удружења обољелих од епилепсије.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске рекао је да министарство ради на питању лијечења уз могућност интервентног увоза поједине терапије која је потребна за одређене пацијенте.

Стање особа које болују од епилепсије је веома тешко, не само за њих, него и за породице.

Суочавају се са разним проблемима, у предшколским и школским институцијама, при запослењу, али и неприхватањем у друштву.

- Ми ћемо кроз своје активности које проводимо у склопу ресора породица радити на свијести људи да се онима који се боре са овом тешком болешћу пружи сва могућа подршка - навела је Селма Чабрић, министарка породице, омладине и спорта у Влади Српске.

Соња Давидовић, савјетник предсједника Српске каже да је пацијентима који данас живе са епилепсијом много теже се носити са стигмом у вези те болести него са самом болешћу.

Палата предсједника и Бански двор у Бањалуци, као и институције у Приједору и Лакташима вечерас ће бити освијетљене љубичастом бојом у знак подршке онима који болују од епилепсије.