latinica  ћирилица
07/05/2024 |  14:43 ⇒ 17:36 | Аутор: РТРС

У порти Храма Светог великомученика Георгија сахрањен поп Жућо (ФОТО/ВИДЕО)

Свештеник Војислав Војо Чаркић, познат као поп Жућо, сахрањен је данас у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима.
Сахрана попа Жуће - Фото: РТРС
Сахрана попа ЖућеФото: РТРС

Опијело је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, а сахрани је присуствовало многобројно свештенство, велики број грађана, као и званичника.

- Он је био велика људска громада која је посвједочила свима како човјек на сваком мјесту може бити велики и узвишен - рекао је владика.

Фото: РТРС

Како он наводи, протина дјела требају да буду наглашена, јер треба да буде упамћен по томе колико је био узвишен у тешким временима.

Поп Жућо сахрањен је уз почасну паљбу, а преминуо је у суботу, 4. маја, у 87. години, дан након што је на Велики петак служио литургију у Храму Светог великомученика Георгија у Миљевићима.

Прота Војо био је свештеник који је Одбрамбено-отаџбински рат провео на првој линији на Грбавици која је послије потписивања Дејтонског споразума припала Федерацији БиХ.

Након потписивања Дејтонског споразума заједно са српским народом Грбавице прешао је у Источно Сарајево гдје је наставио служби у цркви у Миљевићима.

Прота Војо је 1996. године, када је Грбавицу напустило око 5.000 њених становника, изашао на челу литије носећи крст, који су освештала два патријарха, преко Враца до територије Републике Српске.

Крст су на леђима изнијели тадашњи министар вјера Драган Давидовић и начелник општине Српско Ново Сарајево Милорад Катић.

Када су почели ратни сукоби, прота је помагао Србе који тада нису успјели да изађу из федералног Сарајева на српску страну.

Током рата је више хиљада послао преко Миљацке, на територију под контролом тзв. Армије БиХ. Од тих пакета је пола ишло муслиманима, а пола Србима, Хрватима и Јеврејима који су остали у другом дијелу Сарајева.