latinica  ћирилица
22/03/2024 |  11:52 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Одговорна градња - кључна заштита од земљотреса

Данашње грађевине су безбједне на сеизмичке ударе, уколико су поштовани закониски прописи и стандарди, рекао је Огњен Мијатовић, професор на Архитектонско-гађевинско-геодетском факултету у Бањалуци, гостујући на Радију Републике Српске.
Зграде - новоградња - Фото: РТРС
Зграде - новоградњаФото: РТРС

Истакао је да су квалитет градње, као и материјала попут бетона и челика - напредовали, тако да је систем градње код нас како каже, "прилично добар".

- Захваљујући асеизмичком пројектовању, уколико дође до рушења грађевине, она је пројектована тако да се руши на начин да је могуће извршити безбједну евакуацију лица која се налазе у њој - истакао је Мијатовић.

Мијатовић је навео да су у највећем ризику објекти на којима је извршена надоградња.

- У случају да није урађена анализа и контрола постојеће конструкције, од темеља до крова, надоградња таквих објеката је ризична, навео је овај стручњак са АГГФ. Уколико на кућу која има два спрата надограђујете још један спрат, повећавате масу тог објекта за 50 одсто, што је врло озбиљан додатак маси - рекао је Мијатовић.

Каже да само додатно ојачавање приликом надоградње или реконструкције укључујући темељ, стубове, греде и зидове могу тај објекат учинити отпорним на сеизмичке ударе.

- Зато је неопходно да се ангужују стручњаци, што се код нас углавном не чини - рекао Огњен Мијатовић са АГГФ у Бањалуци, у емисији Радија Републике Српске - "Ехо науке".