latinica  ћирилица
17/10/2018 |  13:50 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Ђокић: Коалиција опстаје, могућа сарадња и са другима

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изразио је наду да ће коалиција СНСД-ДНС-СП и у новом мандату предводити власт, али и показати спремност да сарађују са другим политичким партијама с циљем стабилизације институција БиХ у интересу Републике Српске и српског народа.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Он је рекао Срни да су СНСД, ДНС и СП добили највећу подршку грађана на протеклим изборима зато што су били успјешни у претходном мандату и да су им грађани обновили повјерење.

"Наше партије су добиле нешто већи број гласова, СНСД није растао сходно расту својих коалиционих партнера, али то не треба да буде проблем. Можда нам се прикључи и још неко и сигурно их има. Ми не бјежимо од тога да сарађујемо и са другима. Позив који је упућен према другим политичким партијама за стабилизацију рада институција БиХ је добар, подржавам га и сматрам да би било добро да пружена рука буде прихваћена и да се сарађује у интересу Српске и српског народа", нагласио је Ђокић.

Он очекује да ће и у ДНС-у имати снаге да превазиђу унутрашње проблеме и да ће људе који имају веће апетите од реалних ставити под контролу.

"Има појава на терену које говоре о томе да нису сви били спремни да раде за заједничке интересе и циљеве, али и то су питања која се веома брзо могу превазићи", каже Ђокић.

Према његовим ријечима, у СП-у нема оних који су радили против интереса коалиције, али постоји незадовољство у општинским одборима у Рибнику, Српцу и Власеници.

"Тамо је кадар СНСД-а извршио атак на наше људе и изазвао њихову реакцију. У те три општине нисам могао утицати на то како да се понашају и оставили смо им потпуну слободу да бирају и да раде како хоће. У другим општинама таквих примјера нема и то можемо математички доказати кроз резултате избора. Нема повода за смјену кадра СП-а", истакао је Ђокић.

Он је додао да је СНСД у Рибнику недавно покренуо опозив начелника општине из СП-а и да је то, како каже, била велика грешка СНСД-а и њихових локалних људи, али се нада да ће имати снаге да то превазиђу и да пронађу рјешење да би наставили заједно радити у тој општини.

"Избор начелника у Рибнику је питање коалиционог споразума и ако га једна странка руши, онда она руши цијели споразум. СНСД је озбиљна партија са озбиљним руководством и вјерујем да неће допустити импровизације које врше њихови људи на терену као што нећемо ни ми допустити тамо гдје има грешака до нас. У овом тренутку и за ове појаве које имамо не сносимо одговорност и нисмо почнили грешке, нити смо били иницијатори приликом њиховог настанка", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, још није могуће говорити о томе да ли ће СП тражити неку од важнијих функција у расподјели власти.

"Треба да добијемо коначне резултате избора и да видимо какав је однос снага и број мандата које имамо. Ми умијемо преговарати и увијек смо то чинили у интересу Републике, наше партије, коалиционе сарадње и народа који нас је бирао. Увјерен сам да ћемо постићи разумијевање о тим питањима", нагласио је Ђокић.

Он није могао да се изјасни ни да ли ће прихватити мандат у Народној скупштини Републике Српске који је освојио на изборима или ће поново обављати неку од функција у извршној власти, наводећи да ће то зависити од преговора који ће услиједити.

Ђокић је истакао да је веома задовољан резултатима које је СП остварио на протеклим изборима јер је имао раст за око 63 одсто у односу на 2014. годину.

"Ми смо презентовали грађанима свој политички програм који се није изгубио у шуми неких тема и био је профилисан на животна питања, а то су развој, раст економије, запошљавање, стицање додатних облика социјалне сигурности и заштите и свеопшти друштвени напредак. На томе смо водили кампању и добили подршку грађана што говори о томе да људи желе такве теме и да је народу превише свађа, подјела и сукоба", каже Ђокић.

Према његовим ријечима, социјалисти остају досљедни тој политици и ставу да БиХ мора да уђе у период смиривања тензија.

"Не смијемо да подстичемо и одржавамо друштвени конфликт и морамо тежити ка стабилизацији политичких односа како би били нормално друштво", истакао је Ђокић.