latinica  ћирилица
24/09/2018 |  12:20 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Влада издвојила 1,4 милиона КМ за Основну школу "Бранко Радичевић"

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас током посјете бањалучкој Основној школи "Бранко Радичевић" да је Влада Српске издвојила 1,4 милиона КМ да би се доградњом објекта побољшали услови рада наставника и ученика у тој образовној установи.

Цвијановићева је изразила задовољство што је Влада Српске, захваљући финансијској стабилности, могла да финансира и овај пројекат, којим ће се олакшати рад ове школе, с обзиром да више неће бити потребе за организацијом наставе у три смјене.

"Живот у школи биће организован на много бољи и квалитетнији начин. У некој другој фази овдје је планирано да се ради и фискулутурна дворана и то ће бити један од задатака Владе. Сада хоћемо да ове ученике видимо у дограђеној школи у другом полугодишту, након чега ће се радити остали послови", рекла је Цвијановићева новинарима након обиласка радова и посјете овој школи.

Она је нагласила да ово није једина интервенција у школски систем, јер широм Српске постоји или је у процедури низ пројеката, у оквиру којих се врше одређене адаптације, доградње, изградње.

Цвијановићева је рекла да су адаптације, санације, реконструкције и доградње школа саставни дио активности за које је Влада издвојила 125 милиона КМ и које се реализују ове године широм Српске.

Премијерка Цвијановић у ОШ "Бранко Радичевић"

Помоћник министра просвјете и културе Радмила Коцић Ћућић рекла је да је важно да извођач радова испоштује задати рок и заврши доградњу за 120 дана, да би се друго полугодиште у тој школи могло одвијати у новим учионицама.

"Изузетно је значајно да безбједност ученика буде на одговарајућем нивоу. Урађени су припремни радови и очекујемо да све прође како је предвиђено", рекла је Ћућићева и честитала руководству школе 60 година рада.

Она је додала да су реконструкције других школа у Бањалуци у завршној фази или је у току тендерска процедура.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је навео да се доградњом побољшавају услови рада у овој школи, те подсјетио да је то највећа основна школа у граду.

"Једино је био проблем мањак простора, јер је велики број дјеце. Настава је организована у превише смјена и доградња се наметнула као оптимално рјешење, иако је, између осталог, разматрана и могућност изградње нових школа у насељу Ада и на врху Старчевице", рекао је Радојичић.

Он је изразио жаљење што, због процедура, радови нису почели раније.

"Надам се да ће извођач радова успјети да се почетак идућег полугодишта дочека у новим учионицама и да се тиме растерети наставни процес", рекао је Радојичић.

Премијерка Цвијановић у ОШ "Бранко радичевић"

Директор бањалучке Основне школе "Бранко Радичевић" Дарија Мићић рекла је да је коначно почела доградња нових осам учионица у овој установи, што је велика помоћ.

"То је велика помоћ, јер ће се послије тога настава одвијати у двије смјене", рекла је Мићићева и додала да школа, која се налази у насељу Старчевица, има 1.782 ученика распоређених у 69 одјељења.