latinica  ћирилица
17/09/2018 |  12:20 | Аутор: sputniknews.com

Порошенко раскинуо Договор о пријатељству с Русијом

Предсједник Украјине Петро Порошенко потписао је наређење којим се раскида Договор о пријатељству, сарадњи и партнерству са Русијом.
Петро Порошенко - Фото: AP
Петро ПорошенкоФото: AP

“Предсједник Петро Порошенко је потписао указ о одлуци Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине од 6. септембра 2018. о Договору о пријатељству, сарадњи и партнерству између Украјине и Русије. Према одлуци СНБО Украјине, подржан је приједлог Министарства спољних послова Украјине о прекиду важења Договора о пријатељству, сарадњи и партнерству између Украјине и Русије, који је потписан 31. маја 1997. године“, наводи се у саопштењу.

Према подацима прес-службе, Русија ће до 30. септембра бити информисана о овој одлуци путем ноте украјинског Министарства спољних послова, а Порошенко је овај закон предложио парламенту на усвајање.

Споразум о сарадњи и пријатељству Русије и Украјине потписан је 1997. године. Он представља основни документ руско-украјинских односа који подразумијева стратешко партнерство двију земаља “на основу принципа узајамног поштовања, суверене једнакости, територијалне цјеловитости, ненарушивости граница, мирног рјешавања спорова, неупотребљавања силе или пријетње силом, укључујуцћи економске и друге начине притиска“.