latinica  ћирилица
17/09/2018 |  12:00 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Америка даје Израелу 38 милијарди долара

Сједињене Америчке Државе ће током наредних десет година упутити Израелу укупно 38 милијарди долара помоћи за одбрану, а закон прописује да то неће зависити од предсједника ни будућих састава Америчког конгреса, већ да је ријеч о загарантованој суми.
Бијела кућа у Вашингтону -
Бијела кућа у Вашингтону

Овај акт је донесен у Конгресу, а Сенат је сличан акт одобрио почетком августа.

Закон одваја механизам америчке помоћи Израелу од износа годишњег државног буџета.

Осим тога, предсједник САД добија овлаштења за стварање резерви за испоруке оружја у вриједности додатне милијарде долара.

Те пошиљке укључују испоруке "паметне муниције" за борбу против либанског "Хезболаха" и стварање заједничког програма са Израелом за борбу против беспилотних летјелица.

Према споразуму о војној помоћи, САД ће од почетка 2019. до краја 2028. године упутити Израелу 38 милијарди долара.

Израел се обавезао да од Конгреса неће тражити додатну помоћ, те да ће смањити удио помоћи претворен у израелску валуту шекел.

Ова клаузула уговора изазвала је озбиљне несугласице, а, према политичким аналитичарима, управо је због ње потписивање споразума одлагано неколико пута.

"Израел нешнел њуз" наглашава да је ово највећа помоћ коју је Израел икада примио од САД.

Амерички законодавци настоје да гарантују Израелу средства за самосталну одбрану од растућих пријетњи и све веће присутности Ирана на сјеверној граници, наводе амерички војни аналитичари.

У децембру 2016. године Сенат је усвојио Закон о обрамбеној политици, који укључује више од 600 милиона долара за сарадњу са Израелом у противракетној одбрани.

Израел је веома задовољан Законом о помоћи из САД, нарочито због чињенице да током сљедећих десет година ниједна управа или сазив Конгреса неће имати овлаштења за смањење те помоћи.

Када је ријеч о могућем повећању те суме, оно је могуће уз посебне декрете којима би средства била додатно повучена из савезног или буџета Пентагона за посебне операције.