latinica  ћирилица
19/08/2018 |  11:22 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Бањалука- У Залужанима ускоро нови тротоар

У бањалучком насељу Залужани централна саораћајница Пут српских бранилаца требало би ускоро да добије тротоар и бициклистичу стазу у дужини од једног километра, у оквиру пројекта вриједног око 650.000 КМ.
Залужани (Фото: mapio.net) -
Залужани (Фото: mapio.net)

Према пројекту, пјешачка и бициклистичка стаза биће саграђена на дионици од тржног центра Хиперкорт до Грмечке улице, саопштено је из бањалучке управе града.

Изградња тротоара и бициклистичке стазе требало би да почне ускоро, а радови се реализују у сарадњи са Јединицом за координацију пољопривредних пројеката Републике Српске, која је и проводила поступак јавне набавке.

Начелник градског Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић навео је да је ова улица једна од најфреквентнијих саобраћајница у Залужанима уз коју је изграђен велики број пословних и стамбених објеката, те има више аутобуских стајалишта градског превоза, што додатно отежава кретање пјешака.

- Свакодневно се овом улицом креће велики број пјешака, што представља велику опасност за њихову безбједност. Ово је био основни мотив за покретање пројекта, а на проблем, уосталом, већ годинама указују и сами мјештани. С обзиром на то да је поступак јавне набавке при крају очекујемо да ће радови почети наредних дана - рекао је Сандић.

Он је прецизирао да ће на овој дионици бити изграђен тротоар уз десну страну саобраћајнице у дужини од једног километра, као и бициклистичка стаза.

- Пјешачка стаза биће ширине један и по метар, бициклистичка стаза ширине један метар, а биће изграђен и појас зелене површине. Осим тога, у десној страни коловоза, биће урађена оборинска канализација - навео је Сандић.

Из Управе града напомињу да се у Залужанима већ гради пјешачка и бициклистичка стаза на потезу од моста преко ријеке Драгочајке, у дужини од 250 метара, као и 360 метара нове оборинске канализације, за шта је из градског буџета издвојено је 200.000 КМ.