latinica  ћирилица
25/04/2024 |  20:42 ⇒ 26/04/2024 | 06:59 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Очекујем да се Тужилаштво БиХ озбиљно позабави пријавом коју сам поднијела против Лагумџије (ВИДЕО)

Златко Лагумџија је једнострано и самовољно дјеловао у вези са припремом текста и подношења резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН, без обавезног овлаштења Предсједништва БиХ, чиме је у потпуности заобишао јасно прописане процедуре и грубо прекршио Устав, због чега очекујем да се Тужилаштво БиХ озбиљно позабави кривичном пријавом коју сам поднијела, поручила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, гостујући у Дневнику плус.
Жељка Цвијановић (Фото: www.instagram.com/zeljka.cvijanovic/) -
Жељка Цвијановић (Фото: www.instagram.com/zeljka.cvijanovic/)

Резолуција о Сребреници и ако буде усвојенa, неће бити усвојена онако како се то дешавало у прошлости, јер како каже, није се дешавало да неко у оквиру своје државе не испоштује своје процедуре, као што је то случај са Лагумџијом.

Цвијановићева је истакла да иако резолуција о Сребреници нема обавезујући карактер, итекако може да изазове значајне посљедице.

- Имате и неке земље, које сматрају, да је овдје на сцени злоупотреба, јер треба да се камуфлира тешка ситуација, у односу на ово што се дешава у Гази, односно да се повеже нешто, што никако не може да повеже. Оно што је поразно, јесте да консултација није било - истакла је Цвијановић. Дакле немају право да узурпирају надлежности, немају право да буду тај који креира судбину. Ви сте извршилац, службеник који је именован на одређену позицију да представља земљу и то значи нас троје - додаје Цвијановић.

Како истиче, ријеч је о великој злоупотреби положаја.

- У процедуралном смислу заобишли су некога ко мора да буде, укључен у доношење одлука, неког ко мора бити један од три. Игноришући мене показали су апсолутну злоупотребу свога положаја, јер су одлучили да прослијују писма једног члана Предсједништва, а да блокирају писма другог члана и то два пута.

Када је ријеч о протесту Раме Исака, Цвијановић истиче, да је он плагијатор.

- Није могао да смисли ни другачији назив протеста. Уколико помињеш предсједника Републике Српске Милорада Додика, не мора да значи да можеш да му парираш. Он је одлучио да сазива људе, да смакне пажњу са проблема, који тамо постоје - наводи Цвијановић.

На сједници Предсједништва БиХ, Цвијановић додаје, да ће једна од тачака бити о обукама, које су се дешавале у касарнама БиХ.

- Тражимо информацију о тој обуци, односно, начина на који су они дошли до процесуирања те обуке, у тим касарнама, које представљају имовину, да тако кажем, Оружаних снага БиХ, која је заједничка - додаје Цвијановић.