latinica  ћирилица
17/08/2018 |  10:34 ⇒ 10:37 | Аутор: РТРС

Микеревић: Ешдаун извјештајем о Сребреници хтио да оправда свој рад

Драган Микеревић, професор Економског факултета у Бањалуци и бивши предсједник Владе Републике Српске, поводом сједнице Скупштине Републике Српске на којој је одбачен извештај о Сребреници из 2004. године за "Ало" открива је како је именована комисија за Сребреницу која је писала поменути извештај.
Драган Микеревић -
Драган Микеревић

Дом за људска права БиХ је 2003. наложио да Влада Републике Српске именује комисију која ће написати извештај о догађајима у Сребреници, само за период 10. до 19. јула 1995. године.

- Међународна заједница је само то тражила, а не и дужи период и шире подручје, гдје су страдали и Срби, па су у извјештају пописани само муслимани. Радило се под притиском и тада је Педи Ешдаун смијенио многе српске кадрове. Влада на чијем сам био челу имала је доста примједби на прелиминарни извјештај те комисије, која је такође радила у тешким условима. Влада је тражила да се у извјештају утврде узроци и посљедице догађаја у Сребреници, која је била заштићена зона, из које су вршени напади на српска села, али се то није нашло у извјештају. Међународној заједници и Педију Ешдауну се журило да би за десету годишњицу Сребренице оправдали свој рад у БиХ - истиче Микеревић.

Комисија је имала осам чланова, а предсједник је био Марко Арсовић. Бањалучки адвокат Јевто Јанковић каже за "Ало" да је Марко Арсовић одбио да извршава све што је тражио Ешдаун и да је 20. априла 2004. поднио оставку на мјесто председника те комисије након вербалног сукоба са Ешдауном.

- Кад се Ешдаун повишеним тоном обратио Арсовићу, Марко му је узвратио: “Дери се ти на своју жену, а ја ћу радити по закону или нећу радити никако.“Послије тога, Арсовић је поднио оставку - свједочи Јанковић за “Ало!“.

Скупштина Републике Српске је на приједлог предсједника Милорада Додика ових дана одбацила спорни извјештај из 2004, а Додик је у обраћању народним посланицима подсјетио да се у извјештају на списку наводних злочинаца налази 22.000 Срба, од којих неки никад нису ни видјели Сребреницу.

Скупштина Српске је једногласно одлучила да се извјештај стави ван снаге, као и да се формира нова међународна комисија која ће утврдити праву истину о Сребреници.

Извор: Ало