latinica  ћирилица
18/07/2018 |  08:13 ⇒ 08:23 | Аутор: СРНА

Данас Међународни дан Нелсона Манделе

Данас се обиљежава Међународни дан Нелсона Манделе, који је његова фондација ове године посветила акцији против сиромаштва, у част Менделине борбе против сиромаштва и промовисања социјалне правде за све људе.
Нелсон Мандела (фото:10awesome.com) -
Нелсон Мандела (фото:10awesome.com)

Овогодишњи Дан Нелсона Манделе посебан је и по томе што се обиљежава на стотину година од рођења бившег предсједника Јужноафричке Републике.

Након 27 година проведених у затвору као жртва апартхејда, Мандела је 1994. године изабран за првог црнцог предсједника и први је лидер ове државе који је изабран након демократских избора.

Мандела се повукао 1999. године, а умро је 5. децембра 2013. године, када је имао 95 година.

УН је приликом успостављања Дана Нелсона Манделе признао допринос бившег предсједника Јужноафричке Републике, када се ради о међународној борби за демократију и промовисању културе мира широм свијета.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес је поводом обиљежавања Дана Нелсона Манделе одао почаст бившем јужноафричком предсједнику.

Он је рекао да је Мандела био велики заговарач правде и једнакости и да његова храброст и саосјећање настављају да инспиришу свијет.

"Мандела је годинама био у затвору, али никада није постао заробљеник прошлости. Напротив, он је своју енергију усмјерио ка помирењу и својој визији мирне, мултиетничке и демократске Јужноафричке Републике. На овај дан, када обиљежавамо стогодишњицу његовог рођења, ми одајемо почаст животном дјелу Нелсона Манделе", рекао је Гутерес у видео-поруци поводом празника УН.