latinica  ћирилица
14/07/2018 |  15:21 ⇒ 15/07/2018 | 10:53 | Аутор: РТРС

СМ БиХ још није испоштовао одлуку да Сребреници исплати два милиона КМ

Када ће Савјет министара БиХ испоштовати одлуку и договор из 2015. године, када је на донаторској конференцији општини Сребреница обећано два милиона марака. Услов је био, да општина кандидује пројекте који би тим средствима били финансирани, што је, како истичу у локалној администрацији и урађено.

Начелник Сребренице Младен Грујичић поново је позвао пресједавајућег Дениса Звиздића да испоштује преузето обећање.

Ово је само једна од десетина сребреничких улица и путева који годинама чекају на обнову и реконструкција.

Саво Цвијетиновић из насеља Жути Мост каже да је добио обећање, да ће његово насеље имати приоритет за асфалтирање чим средства буду обезбијеђена. Данас из куће не може без чизама.

"Видите како живим. Вода само што није ушла у кућу. Чекамо четири године", пожалио се Цвијетиновић.

Општина Сребреница сачинила је и кандидовала Савјету министара листу од 28 пројеката, углавном инфраструктурних. Средства која су им обећана на донаторској конференцији 2015. године још чекају.

"Ми смо одмах израдили те пројекте, који су значајни за локалну заједницу, углавном су то локални путеви ка селима гдје људи живе. Међутим, ми до данас немамо никакав писани траг, докле се стигло, да ли ћемо добити та средства, да ли требају неки други пројекти", наводи Младен Грујичић, начелник општине Сребреница.

Одговоре на ова питања није добио ни шеф Клуба СНСД Сташа Кошарац иако је подносио посланичка питања.

"Ни до данас нисам добио адекватан одговор. Када видим како Звиздић и Шаровић воде Савјет министара мислим да је испод сваког нивоа очекивати нешто. Ћутање Шаровића на такав став Звизића, потпуно је непримјерено и недопустиво и очигледно је да је то политика Бакира Изетбеговића да се кажњава Сребреница и њено становништво и што је Србин начелник", истакао је Кошарац.

И сусједној општини Братунац у протекле четири године изостала су средства Савјета министара. Иако је много тога обећано, ништа није испоштовано- каже први човјек Братунца.

"То је непотребно и коментарисати, тих средстава није ни било. Добили смо укупно за четири године 35.000 марака подстицаја за сајам малине", наводи Недељко Млађеновић, начелник општине Братунац.

Подсјетимо, на истој конференцији, одржаној у новембру 2015. Србија је уплатила Сребреници пет милиона евра и реализовала неколико инфраструктурних пројеката.

Влада Српске у општине Братунац и Сребреницу уложила је неколико десетина милиона марака.