latinica  ћирилица
20/06/2018 |  13:00 | Аутор: СРНА

Абазовић: За пет мјесеци евидентирана 274 миграната

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Зворник за пет мјесеци ове године евидентирана су 274 лица за која се сумња да су илегално прешла границу, изјавио је данас начелник ове управе Горан Абазовић.
Зворник, Полицијска управа - прес - Фото: РТРС
Зворник, Полицијска управа - пресФото: РТРС

Абазовић је на конференцији за новинаре прецизирао да је у јануару регистровано 18 илегалних миграната, у фебруару 74, у марту 33, априлу 110 и у мају 39.

"Највећи број илегалних миграната у наведеном периоду регистрован је на подручју Зворника, односно 149, Братунца 54, Козлука 52, Власенице и Милића по шест, у Осмацима четири и Сребреници три мигранта", навео је Абазовић.

Он је додао да су мигранти, према њиховим изјавама, допутовали из правца Србије, те да им је даља намјера кретања према Сарајеву и земљама западне Европе.

Абазовић је рекао да су на ово подручје 74 мигранта дошла из Сирије, 50 из Либије, 32 из Пакистана, 28 из Палестине, 41 из Ирана, шест из Марока, пет из Кубе, осам из Туниса, 13 из Авганистана, четири из Сомалије и пет из Ирака.

Према његовим ријечима, Полицијска управа Зворник је свакодневно у контакту са Јединицом граничне службе Зворник и Службом за послове са странцима – Теренска канцеларија Бијељина с циљем што ефикаснијег проналаска и рјешавања статуса ових лица која илегално улазе на ово подручје.

Абазовић је појаснио да се илегална лица која се пронађу у граничном појасу од 10 километара предају Граничној полицији БиХ, а када се открију ван граничног појаса, односно дубље у унутрашњости, предају се Служби за послове са странцима - Теренска канцеларија Бијељина.

Он је нагласио да је од данас Полицијској упрви Зворник на располагању одрђени број полицијских службеника из других полицијских управа, чији ће задатак бити сарадња са Јединицом граничне полиције Зворник ради спречавања илегалних улазака из правца Србије.

Абазовић је додао да је стање безбједности на оперативном подручју Полицијске управе Зворник стабилно и задовољавајуће са повољним безбједносним амбијентом, јер није било догађаја који би могли изазвати узнемиривање јавности и грађана.

Начелник Сектора криминалистичке полиције у Полицијској управи Зворник Младен Савић рекао је да је у мају текуће године на подручју ове управе евидентирано 58 кривичних дјела, што је мање за 15,9 одсто у односу на исти мјесец прошле године, када их је било 69.

"Због извршења ових кривичних дјела, надлежним тужилаштвима поднесен је 51 извјештај против 46 лица", навео је Савић и истакао да су најбројнија кривична дјела из области општег криминалитета којих је било 52, што је за 11,9 мање него у истом мјесецу прошле године.

Он је истакао да је од укупног броја евидентираних кривичних дјела општег криминалитета разријешено 78,6 одсто и подсјетио да материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи 28.195 КМ.

Начелник Сектрора полиције Владан Василић рекао је да су у мају на подручју Полицијске управе Зворник евидентиране 52 саобраћајне незгоде, што је више за 16 саобраћајних незгода у односу на мај прошле године.

Ово повећање се односи на саобраћајне незгоде са материјалном штетом, као и на саобраћајне незгоде са лакше повријеђеним лицима, док није било саобраћајних несрећа са погинулим лицима.

Према његовим ријечима, полиција је у мају контролисала 2.847 возила и возача, што је за пет одсто више него у истом периоду прошле године, и евидентирала 1.704 прекршаја због чега је издато 1.608 прекршајних налога.

Василић је рекао да су у мају из саобраћаја искључана 24 возила због техничке и друге неисправности, као и 66 возача, од којих су 52 искључена због вожње под дејством алкохола.