latinica  ћирилица
22/05/2018 |  12:03 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска има стабилан и ликвидан буџет

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Теслићу да је Влада у протеклом периоду провела многе мјере захваљујући којим су се данас стекли услови да Српска има функционалан, стабилан и ликвидан буџет и да нема никакав проблем када је ријеч о плаћањима.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Данас смо на нивоу дуга од 40 до 41 одсто БДП-а, што је много боље него земље у окружењу. Такође, прошле године имали смо рекордан број запослених, намјеравамо кроз различите мјере да идемо даље ка побољшању, имали смо велики извоз и највећу покривеност увоза извозом откад се биљежи овај показатељ у Републици Српској", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да је предузето низ мјера када је ријеч и о реалном сектру и да је то управо резултирало повећањем броја радника.

"Осим додатног повећања пензија од 2,5 одсто, ми морамо, исто тако да се опредјељујемо за блага повећања плата не само у реалном сектору што је императив, већ и у јавном сектору. Морамо водити рачуна о потрошњи и свему другом значајном за друштво", поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да на нивоу Владе Републике Српске управљају само једном, од три кључне полуге које утичу на раст.

"Подсјетићу вас да је спољно-трговинска политика на нивоу БиХ, монетарна политика такође, и то нису инструменти у рукама Владе, али ево и са овим чиме располажемо успјели смо да забиљежимо добре макроекономске показатеље и дошли смо у једну фазу стабилности", рекла је Цвијановићева.

Она је изразила увјерење да Република Српска иде узлазном линијом и да су њене институције очуване, што је веома важно.

Цвијановићева је поручила да данас не може бити добре и функционалне владе са изолованим институцијама, владе која не сарађује са социјалним партнерима, не његује дијалог, не отвара своја врата за њихове идеје и сугестије, па некада и притиске.

"Ја сам поносна што сам у задњих пет година отворила врата Владе широм за све социјалне партнере. Не постоји групација у друштву која није редовно долазила и износила своје своје ставове, али сам им захвална што су са нама креирали ријешења", истакла је Цвијановићева.

Она очекује да ће и све будуће владе морати да наставе да се понашају на такав начин.