latinica  ћирилица
18/05/2018 |  13:04 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

На разматрању захтјев за привремену слободу Жупљанина

Одбрана Стојана Жупљанина упутила је Међународном правосудном механизму у Хагу захтјев за привремено пуштање на слободу њиховог клијента ради лијечења, али се овај захтјев још разматра, рекао је Срни његов син Младен Жупљанин.
Стојан Жупљанин - Фото: РТРС
Стојан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је рекао да породица очекује позитиван одговор из Хага, односно да Стојана Жупљанина пусте на привремену слободу на три мјесеца ради лијечења у здравственим установама Србије или Републике Српске.

"Здравствено стање Стојана Жупљанина је и даље тешко након два мождана удара која је раније имао, због чега му је хитно потребна медицинска рехабилитација у здравственим центрима Србије или Републике Српске", истакао је Младен Жупљанин.

Он је подсјетио да је тим љекара са Универзитетског клиничког центра епублике Српске, којег је предводио Владо Ђајић добро одрадио посао, прегледао Стојана Жупљанина, утврдио његово здравствено стање и о томе упознао Хашки трибунал.

Суђење Жупљанину и Мићи Станишићу, бившем министру унутрашњих послова Републике Српске, почело је 14. септембра 2009. године, а претресно вијеће Трибунала осудило их је крајем марта 2013. године на по 22 године затвора.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је 2016. године првостепену пресуду којом су Станишић и Жупљанин осуђени на по 22 године затвора.

Тим љекара са УКЦ-а крајем јануара ове године прегледао је у Хашком трибуналу Стојана Жупљанина.