latinica  ћирилица
16/03/2018 |  07:46 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

У Сарајеву састанак шефова дипломатија западног Балкана

У Сарајеву ће данас бити одржани састанак министара спољних послова региона и Министарска конференција Фонда за западни Балкан.
Хотел Холидеј Ин у Сарајеву - Фото: РТРС
Хотел Холидеј Ин у СарајевуФото: РТРС

Теме министарског састанка су стратегија за вјеродостојну перспективу проширења и јачање ангажмана ЕУ са западним Балканом, реализација резултата Самита у Трсту и припрема за самит о западном Балкану у Лондону, најављено је данас из Министарства иностраних послова /МИП/ БиХ, које ће бити домаћин ових скупова у хотелу "Холидеј".

Уводно излагање ће одржати министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак од 11.15 часова.

Састанку ће присуствовати министри спољних послова западног Балкана, министар спољних послова Бугарске Екатарина Захаријева, главни директор Дирекције Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон, државни министар за Европу и Америку у МИП-у Велике Британије Алан Данкан, директор за западну Европу, западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајхорст и главни секратар Савјета за регионалну сарадњу Горан Свилановић.

Након овог састанка, у 12.45 часова почеће конференција на којој ће се новинарима обратити Црнадак, Захаријева и Данијелсон.

Министарски састанак биће завршен радном вечером у хотелу "Термаг" на Јахорини.

Од 15.00 часова МИП БиХ биће домаћин и министарске конференције Фонда за западни Балкан на којој ће учествовати и извршни директор Фонда за западни Балкан Ђерђ Мира.

Након Црнаткове уводне ријечи, биће представљен извјештај о активностима Фонда за западни Балкан, са посебним нагласком на завршени први круг евалуације на предложене пројекте, ау плану је и размјена мишљења о могућем повећању годишњих доприноса.

Након завршетка министарске конференције Фонда за западни Балкан биће објављено саопштење.