latinica  ћирилица
26/04/2024 |  16:09 | Аутор: СРНА

ВСТС: Непримјерена изјава Конаковића је покушај притиска на рад правосуђа

Високи судски и тужилачки савјет БиХ саопштило је да се непримјерена изјава министра иностраних послова у Савјету министара Елведина Конаковића о раду правосудних институција може сматрати као покушај притиска на рад правосуђа.
Високи судски и тужилачки савјет БиХ - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет БиХФото: РТРС

- ВСТС жели да подсјети широку јавност, посебно политичаре, да овакве изјаве утичу на нарушавање повјерења у рад правосуђа у БиХ, стварање несигурности у друштву, те врше ерозију принципа владавине права у БиХ - наводи се у саопштењу.

Из ВСТС-а позивају политичаре да кроз суздржаност и зрелост у коментарисању рада правосудних институција и носилаца правосудних функција, дају лични допринос владавини права у БиХ.

У саопштењу се додаје да ВСТС БиХ, у оквиру својих надлежности, улаже напоре у креирању предуслова за ефикаснију и квалитетнију борбу против организованог криминала и корупције.

- Као институција свјесни смо да је, и поред помака у постизању бољих резултата у процесуирању организованог криминала и корупције, потребно уложити додатне напоре како би се постигло битно унапређење у овој области, која је од суштинског значаја за друштво - наводи се у саопштењу.

Из ВСТС-а поручују да зато од свих грађана, посебно од њихових политичких представника, очекују подршку у борби за будућност друштва које је озбиљно угрожено организованим криминалом и корупцијом.

Конаковић је јуче на конференцији за новинаре тврдио да нема било какве везе са нарко-картелом и да су људи хапшени у акцији "Блек тај два" како би тужилаштво од њих "исциједио" доказ против њега.