latinica  ћирилица
15/03/2018 |  19:36 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Приједорска регија- Вода се повлачи, клизишта све више (ВИДЕО)

На подручју приједорске регије вода се повлачи у корита, а становници покушавају да санирају штету. Проблеме праве и клизишта, којих је све више.
Клизиште - Фото: РТРС
КлизиштеФото: РТРС

Из поплављених подручја вода се повлачи, али не потпуно. Сана и Уна враћају се у корита и то је чињеница која охрабрује, али не и оно што остаје иза њих. Власници поплављених имања имају пуне руке посла.

- Блато је свуда... Чистила сам синоћ од седам сати, али је посла превише - каже Фахира Мурић из приједорског насеља Заград.

Док поплављени збрајају штету, клизишта у сјеверозападном дијелу Српске праве нове проблеме и угрожавају стамбене објекте.

На имању Миочића у приједорском насељу Букова Коса, клизиште је данас још веће, као и штета коју је причинило.

- Велика штета је на воћњаку, уништен је значајан број стабала шљиве, ораса и јабука - каже Перо Миочиновић.

Стрепња од клизишта свакодневица је и Мирка Станковића из Костајнице. Пут до куће није могао спасити, али покушава кошнице. За сада је на корак испред клизишта.

- Преносим кошнице, али је то компликован посао, јер пчеле раде и легла се захлађују. А оне које су пале морао сам износити - каже Станковић.

На подручју Приједора, Костајнице и Козарске Дубице активно је 12 клизишта, која угрожавају неколико стамбених објеката.