latinica  ћирилица
15/03/2018 |  18:31 | Аутор: РТРС

Рио Фердинанд: Роналдо чека лопту, док се Меси игра с противником

Рио Фердинанд, легендарни штопер Манчестер Јунајтеда, а данас стручни консултант, изнио је своје мишљење у дебати "Лионел Меси-Кристијано Роналдо".
Рио Фердинанд - Фото: РТРС
Рио ФердинандФото: РТРС

Фантастични Аргентинац је претходне ноћи одиграо још један сјајан меч, Барселона је избацила Челси у борби за четвртину финала Лиге шампиона, а он са два гола стигао до 100. поготка у елитном такмичењу.

"Лионел Меси и Кристјано Роналдо су најбољи играчи на свијету, али постоји једна главна разлика између њих двојице. Кристијано, када изађе на терен, у глави има јасан план – 'Додајте ми лопту тамо одакле могу да дам гол'. Он је голгетер, не замара се враћањем до средине терена или уласком у ритам утакмице, штавише – увијек жели да буде на 'ивици ножа', тамо гдје се утакмица рјешава", образлаже Рио и наставља у даху:

"С друге стране, Месија можете видјети и на позицији дефанзивног везног, како купи лопте, одиграва дупле пасове... Просто се игра са противником, чека своју шансу. Константно је укључен у одређивање ритма дуела, што и јесте главна разлика".

Својевремено најскупљи дефанзивац свијета, саиграч Кристијана и партнер Немање Видића у једном од најбољих штоперских тандема свих времена, имао је прилику да игра два финала Лиге шампиона против капитена Барселоне.

"Човјек је мађионичар. А, када видите његове предиспозиције, не очекујете да ће радити такве ствари. Када бисте помоћу машине правили савршеног фудбалера – сигурно не бисте добили Месија као финални производ. Када играте против њега, не дозвољава вам ни да му приђете, а камоли да имате контакт с њим. Ја сам играо два финала Лиге шампиона против њега и поприлично сам сигуран да га нисам ни дотакао. Мислим да ни Вида није. Када му приђете превише близу, он се у једном потезу ослободи".

Барселона је добила оба споменута финала-најприје у Риму 2009 (2:0), а потом и на Вемблију двије године касније (3:1), а управо је Лео оба пута био најбољи играч меча, уз по гол у оба тријумфа.

Извор: Б92