latinica  ћирилица
15/03/2018 |  16:05 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Савјет Европе: Србија није спровела препоруке

Србија није спровела ниједну од тринаест препорука о спрјечавању корупције међу парламентарцима, судијама и тужиоцима, наведено је у Извјештају антикорупцијског тијела Савјета Европе (ГРЕЦО).
Савјет Европе  (фото:Council of Europe) -
Савјет Европе (фото:Council of Europe)

ГРЕЦО је препоручио да се предузму мјере како би се побољшала транспарентност парламентарног процеса, укључујући обезбјеђивање адекватних рокова за подношење амандмана и коришћење хитне процедуре као изузетак, а не по правилу. Наглашена је и потреба за увођењем прописа о транспарентности о контактима посланика са лобистима и трећим странама, с обзиром на велики ризик од непотребног утицаја.

Међу осталим препорукама из 2015. године било је јачање независности и улоге Високог савјета судства и Државног тужилачког вијећа, измјена процедура за запошљавање и промоцију судија, предсједника судова и тужилаца, посебно искључивањем Народне скупштине из овог процеса и обезбеђивањем запошљавања заснованом на заслугама и наставак реформе система оцјене рада судија и тужилаца.

Осим неопходне уставне реформе ради промјене састава Високог савјета судства и искључивања Народне скупштине из процеса регрутовања судија, ГРЕЦО у извјештају каже да очекује и преглед система оцјене рада судија. Шеф српске делегације ГРЕЦО требало би да достави нови извјештај о напретку у спровођењу свих очекиваних препорука што је прије могуће, најкасније до 31. октобра 2018.

Извор: Б92