latinica  ћирилица
26/04/2024 |  18:41 ⇒ 18:41 | Аутор: СРНА

Темељни уговор са СПЦ усклађен са Уставом и Законом

Уставни суд Црне Горе одбио је данас приједлоге за утврђивање неуставности и незаконитости Темељног уговора закљученог између државе и Српске православне цркве, као и Закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.
Подгорица (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Подгорица (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Судије Уставног суда нису прихватиле иницијативу за покретање поступка за оцјену уставности и законитости Темељног уговора, нити преамбуле и појединих чланова тог документа.

Уставни суд сматра да су вјерска права из Темељног уговора са СПЦ у готово идентичном облику садржана у темељним уговорима потписаним са осталим вјерским заједницама.

Темељни уговор између СПЦ и државе Црне Горе потписали су 3. августа 2022. године Његова светост патријарх српски Порфирије и тадашњи предсједник црногорске Владе Дритан Абазовић.

Нису прихваћене ни иницијативе за оцјену уставности одредаба чланова пет, седам, 12 и 19 Закона о слободи вјероисповијести.

Измјенама Закона о слободи вјероисповијести избрисани су спорни чланови који су се односили на могући прелазак имовине вјерских заједница у државно власништво ако вјерске заједнице немају адекватне доказе да су власници те имовине.

Избрисан је и члан закона који се односи на регистрацију вјерске заједнице која дјелује у Црној Гори и уведен је термин о њеној евиденцији.

Због тих одредаба у претходном закону, крајем 2019. и током 2020. године организоване су велике протестне литије.