latinica  ћирилица
15/03/2018 |  15:41 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

"Неистините тврдње Мектића о неквалитетној домаћој производњи"

Тврдње министра безбједности БиХ Драгана Мектића да домаћи производи нису квалитетни представљају увреду за хиљаде радника у БиХ, који већ деценијама улажу труд и знање у области производње војне опреме коју пласирају и на страна тржишта, саопштено је из Конзорцијума произвођача полицијске и војне опреме у БиХ.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

"Суочавамо се са ситуацијом да нам се у властитој земљи ускраћује могућност да учествујемо у поступку набавке таквих производа. Већ три мјесеца настојимо да успоставимо дијалог са Савјетом министара, да у разговорима укажемо на све недостатке усвојеног правилника, којим се, из ко зна каквих и чијих интереса, фаворизује само један инострани бренд", наведено је у саопштењу.

Из Конзорцијума су истакли да разговоре са Савјетом министара траже и Спољнотрговинска комора БиХ, Привредна комора Федерације БиХ, те Удружење текстила, обуће и коже БиХ /УТОК/, али да се и њихови захтјеви игноришу, јавили су федерални медији.

Униформе и дијелове полицијске и војне опреме који су произведени у БиХ користе полиције многих европских земаља, а све домаће фирме испуњавају најстроже стандарде квалитета, пише у саопштењу.

Конзорцијум је позвао Савјет министара и Мектића да посјете домаће компаније и увјере се у квалитет њихових производа.

"Ако то ураде, увјерени смо да ће спорни правилник одмах бити стављен ван снаге. Нема тог нивоа квалитета којег Конзорцијум није у стању да испуни. Ми не тражимо да се смањује ниво квалитета, тражимо само једнака правила за све", поручили су из Конзорцијума произвођача војне опреме.

Конзорцијум произвођача полицијске и војне опреме у БиХ чине фирме "МЕН" /Травник/, "Котекс" /Тешањ/, "ЗЕНКО" /Зеница/, Текстилна индустрија /Мостар/, Услужност /Сарајево/, "Спарта" /Бањалука/, "Милтеx" "Бањалука", "К.Л.М." Прњавор и "Белт" /Бањалука/.