latinica  ћирилица
15/03/2018 |  07:44 ⇒ 08:07 | Аутор: РТРС

Церар поднио оставку

Словеначки премијер Миро Церар одлучио је да поднесе оставку на ту функцију, јавља "Ројтерс".
Миро Церар - Фото: Screenshot/YouTube
Миро ЦерарФото: Screenshot/YouTube

Миро Церар је такву одлуку донио након одлуке Уставног суда Словеније да поништи референдум о жељезничком пројекту Копер-Дивача.

"То сам учинио јер је неопходно знати шта је исправно, а шта погрешно. Ово је одговорност коју преузимам и одлука коју би прихватио сваки часни политичар", навео је Церар на Твитеру.

У саопштењу је подсјетио да је стање у држави било лоше прије него што је његова влада преузела дужност, додајући да је ситуација данас сасвим другачија.

"Имамо трећи највећи економски раст у ЕУ, прогнозе за ову годину су врло добре, имамо најнижу незапосленост након 2009. године, имамо први балансирани буџет од 2008. године, а самим тим и јавни дуг ће пасти са 80 одсто на 70 одсто ове године, у земљу су доведени страни инвеститори који отварају квалитетне послове", истакао је Церар.

Он ће о својој оставци званично обавијестити словеначког предсједника Борута Пахора у четвртак.

Словенију највјероватније чекају парламентарни избори.

Према слову устава, парламент може да крене у изналажење нове политичке већине, али до тога можда и неће доћи пошто Словенију у сваком случају чекају редовни избори – када истиче мандат текућег састава Народне скупштине.

Како наводи словеначко Дело, могуће је да парламентарни избори буду одржани крајем маја.

Извор: Ројтерс, Дело, Танјуг