latinica  ћирилица
26/02/2018 |  18:27 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Нове жртве таласа поларне зиме у Европи

У сјевероисточном дјелу европског дијела Русије јутрос у 7 ујутро измјерено је -43 степени Целзијевих, а цијели се низ мјеста у Русији и Шведској приближио температури од -40. Највиша температура у Русији била је -14 степени.
Сњежно невријеме - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Сњежно невријемеФото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Поларни талас у Европу је почео продирати у ноћи с петка на суботу, а синоћ је врхунац стигао у наше крајеве те се наставио ширити даље према Италији и Француској. Сибирске хладноће остао је у потпуности поштеђен само Португал те дијелови Шпањолске и Грчке.

У Пољској је поларни талас већ однио најмање осам живота. Од новембра је у Пољској од хладноће, према властима, умрло 48 људи. Температуре су пале током ноћи с недјеље на понедјељак до -26,2 степено Целзијевих у Голдапу. Троје људи од хладноће је умрло у Литви гдје су температуре пале до -24 степена Целзијевих.

Двојица људи су од посљедица смрзавања умрли у Француској. Потврђено је да су оба бескућници. Уторак и сриједа требали би бити најхладнији дани у Француској. Власти су отвориле више од 3100 привремених мјеста у додатном смјештају за бескућнике. Таква хладноћа није забиљежена од 2015 године.

Изнимно је хладно данас било у Шведској. Температуре су износиле од -5 у Штокхолму до -20 степени Целзијевих око Остерсунда популарног скијалишта Швеђана. У Холандији би талас хладноће назван "Сибирски медвјед", с температурама испод нуле током дана, требао кулминирати у четвртак с температуром од -17 ступња Целзијевих, према Метеоролошком институту.

У Белгији се највећа хладноћа предвиђа за ноћ са сриједе на четвртак када би требало бити минус 15 степени. Градоначелник Етербека, једне од 19 комуна у бриселској регији, наредио је привођење и склањање бескућника који својевољно не пристану на смјештај јер "је опасност по живот велика".

У Њемачкој се предвиђају температуре до -20 степени Целзијевих. У Берлину, гдје се број бескућника процјењује на више од 3.000, број мјеста у склоништима могао би бити недовољан.

Најнижа температура од -28,3 ступња Целзијевих у Швајцарској забиљежена је на пријевоју Офен (1970 метара). Испод 1000 метара рекорд је измјерен у Брилау (-15,6 ступњева Целзијевих).

Рим се јутрос пробудио прекривен снијегом, што се није догодило од фебруара 2012. године. Школе су затворене. Градска управа отворила је три станице подземне жељезнице и једну жељезничку за бескућнике.

Температуре су пале до -23 степена Целзијевих и у Аустрији. Снијег је пао и на Корзици, а температуре су и тамо биле у минусу. Снијег пада и на истоку Енглеске.

Поларни талас требао би се почети повлачити у ноћи с уторка на сриједу. У дијеловима Европе, прије свега на сјеверу Русије те у Бјелорусији, Украјини, Њемачкој, Пољској и Шведској требао би се задржати још у сриједу и четвртак.

Извор: Независне новине