latinica  ћирилица
26/02/2018 |  18:22 ⇒ 27/02/2018 | 07:53 | Аутор: РТРС

Саслушан Петровић; епилог афере "Пословни простори"?(ВИДЕО)

Градоначелник Добоја Обрен Петровић, на позив Тужилаштва, саслушан је јутрос у Полицијској управи Добој. Oвo je потврђено у Управи криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске која је преузела случај.
Обрен Петровић на саслушању у полицији -
Обрен Петровић на саслушању у полицији

Петровић је наводно дао изјаву полицији у вези са сумњивом продајом пословних простора у Добоју, о чему смо мјесецима писали.

У пратњи адвоката Горана Нешковића, Петровић је дошао у зграду Полицијске управе Добој, гдје се задржао 15 минута. По изласку из зграде није се зауставио на позиве новинара, а ништа није хтио да каже ни адвокат, осим да Петровића није ни видио. Потврда да је саслушан, стигла је и из Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске која је преузела случај, али нам је речено да се данас неће оглашавати.

Огласио се СДС, рекавши да се Петровић уредно одазвао позиву Тужилаштва да би дао изјаву, али не наводе о чему.
Незванично сазнајемо, да је саслушан у оквиру истраге која се води због сумњиве продаје пословних простора компаније Вечерње новости у Ћупријској улици у Добоју. Простор је продао Град Добој, тврдећи да је његов. Увјерени у то, тужили су Вечерње новости и све приписали притисцима против градске управе.

"Иако имамо закон о продаји простора као и ревизорски извјештај по којем се сви простори, стамбене јединице, земљиште, морају укњижити на имовину Града, над нама се врши притисак који је супротан свим тим законима. Не могу никако да закључим због чега би ми били криминалци који имовину која је у посједу локалне заједнице, књижимо на Град који, притом, нема никаквог интереса да узима туђу земљу или простор", рекао је Петровић (емитовано 6.децембра).

Истрагом су откривене неправилности приликом уписа власништва већег броја лица над једним простором о чему се оглашавала и Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске.

"До више уписа је, очито, дошло довођењем Подручне јединице у Добоју у заблуду, с обзиром да су у тлоцртима пословног простора наведени различити бројеви под којима се исти води на терену. С обзиром да се то ипак десило, наложено је Подручној јединици Добој да огласи ништавним све касније засноване уписе, о чему ће уписани носиоци права својине бити обавијештени", наводи РУГИП Бањалука.

Поништење купопродајног уговора затражило је и Правобранилаштво Српске. Да полиција истрагу приводи крају потврђено је прошле седмице у Полицијској управи Добој. Сумњају да има кривичног дјела и у сарадњи са Тужилаштвом припремају извјештај.

Начелник ПУ Добој Дмитар Врачар рекао је 21.фебруара, да су "тренутно индицирана три лица, с тим што још нисмо сигурни колико ће на крају бити лица у извјештају".

Да ли је Петровић дао изјаву само о том или о још два простора чију продају оспорава Правобранилаштво Српске, за сада, није познато. Правобранилаштво је, подсјећамо, тражило поништење три купопродајна уговора, јер градоначелник Обрен Петровић, како су утврдили, није поштовао процедуру при продаји просторија у Ћупријској и Улици Кнеза Лазара.