latinica  ћирилица
26/02/2018 |  17:00 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

Подршка иницијативи за инвестициону климу и управљање

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и замјеник директора ЕБРД-а Пјер Хејлброн потписали су данас у Лондону Меморандум о разумијевању Савјета министара и ЕБРД-а који се односи на сарадњу у пружању подршке иницијативи за инвестициону климу и управљање за БиХ.
ЕБРД  (фото:srbijaikina.rs) -
ЕБРД (фото:srbijaikina.rs)

Предсједник ЕБРД-а Сума Чакрабарти, који је са предсједавајућим Савјета министара Денисом Звиздићем присуствовао потписивању Меморандума, рекао је да је ЕБРД опредијељен за унапређење пословне климе и да је потписивање Меморандума знак да ЕБРД даје значај реализованим циљевима у БиХ.

Он је истакао да је списак пројеката који су спремни за реализацију охрабрујући, саопштено је из Савјета министара.

Чакрабарти је похвалио и данашње потписивање Меморандума о разумијевању који се односи на реализовање инфраструктурних пројеката изградње шест дионица ауто-путева у БиХ, чиме је БиХ стављена у ранг земаља са највећим нивоом инвестиција ЕБРД-а на Балкану, захваљујући добро припремљеним пројектима и наступу представника БиХ, те усвојеним стратегијама и сету закона о акцизама.

Звиздић и Чакрабарти су разговарали и о модалитетима инфраструктурних пројеката, као и о могућностима за партнерство БиХ и ЕБРД-а у областима путне инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, туризма, као и о помоћи малим и средњим предузећима.

Звиздић је захвалио за подршку ЕБРД-а БиХ и рекао да је ова међународна институција значајно помогла економски опоравак БиХ и региона.

Он је Чакрабартија упознао о политичкој и економској ситуацији у БиХ.

Звиздић и Чакрабарти су разговарали и о конференцији ЕБРД-а која треба да буде одржана у Сарајеву у мају идуће године.

БиХ је кандидатуру за овај велики скуп поднијела 2015. године на скупу ЕБРД-а у Тбилисију и, након више техничких и других провјера, ту кандидатуру је прихватило 65 гувернера земаља чланица ЕБРД-а.

Извор: СРНА