latinica  ћирилица
26/02/2018 |  15:55 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

Дачић-Зариф: Захвалност Ирану због непризнавања самопроглашеног Косова

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио је данас Ирану што није признао једнострано проглашену независност Косова и Метохије.
Београд: Дачић - Зариф, конференција за новинаре - Фото: СРНА
Београд: Дачић - Зариф, конференција за новинареФото: СРНА

"Веома смо захвални Ирану на принципијелној позицији и подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије у вези са једностраним проглашењем такозване независности Косова и Метохије", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Београду након састанка са министром спољних послова Ирана Мухамедом Џевадом Зарифом.

Он је истакао да Иран исто тако може да рачуна на подршку Србије у међународним организацијама.

Зариф је истакао да је његова држава веома задовољна подршком Србије у међународним организацијама.

"Сматрамо да се сви проблеми решавају дијалогом и поштивањем међународног права", рекао је Зариф.

Шефови дипломатија двије државе заложи су се за унапређење сарадње у свим областима, а посебно у економији.

Дачић и Зариф за унапређење сарадње двије државе

Министри спољних послова Србије и Ирана Ивица Дачић и Мохамад Џамад Зариф заложили су се данас у Београду за унапређење сарадње двије државе у области економије, енергетике, пољопривреде и туризма.

Дачић и Зариф су на заједничкој конференцији за новинаре указали на могућност успостављања добре сарадње и у области одбране, подсјетивши да су Иран и бивша Југославија и на том пољу успјешно сарађивали.

Шеф иранске дипломатије, с којим је у Београд дошла и висока делегација привредника, као и представника регионалних привредних комора, рекао је да постоји велики број области за унапређење сарадње.

"На сутрашњем пословном форуму представници привреде Ирана и Србије представиће потенцијале и видети у којим областима је могућа сарадња", рекао је он.

Зариф, који ће током дводневне посјете Београду разговарати с највишим званичницима Србије, најавио и да ће током боравка у региону посјетити и Бугарску, Хрватски и БиХ.

"Моја посјета региону је доказ који Иран придаје овом дијелу свијета", рекао је он, нагласивши интересовање Ирана за сарадњом у области енергетике и економије.

Дачић је рекао да су Србија и Иран прошле године обиљежили осам деценија дипломатских односа, истакавши да су могућности економске сарадње двије државе велике.

Он је напоменуо да Иран је велика земља и да кроз кроз мјешовити комитет ниво робне размјене двије државе може бити унапријеђен.

Извор: СРНА