latinica  ћирилица
26/02/2018 |  13:59 | Аутор: РТРС

Брнабић: Региону потребан нови модел економског раста

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Лондону да је регионално инфраструктурно повезивање приоритет Србије у наредном периоду, а да је региону потребан нови модел економског раста.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Она је на панел-дискусији премијера западног Балкана, у оквиру Инвестиционог самита, представила могућности и повољности улагања у Србији, саопштено је из Владе Србије.

Брнабићева је рекла да је региону потребан нови модел економског раста, заснован на већој продуктивности и инвестицијама, повећању извоза и јачању улоге приватног сектора.

"Јачање политичке и економске сарадње допринеће бољој позицији региона на глобалној инвестиционој мапи, а чланство у ЕУ заједнички је циљ свих у региону", нагласила је она.

Она је додала да су региону потребне веће приватне инвестиције и повећање извоза, наводи се у саопштењу.

"У региону западног Балкана највећи део директних страних инвестиција је у Србији", нагласила је Брнабићева и додала да су томе допринијеле структурне реформе и унапређење пословне и инвестиционе климе.

Она је рекла да су за привлачење нових инвестиција, од кључне важности компетентни и квалификовани људи, те да је због тога један од приоритета Владе Србије реформа образовног система и образовање за информационе технологије.

"Будућност региона западног Балкана је у младима и зато је њихово повезивање, кроз Регионалну канцеларију за сарадњу младих од изузетног значаја за јачање дијалога, сарадње, и очувања стабилности у региону", рекла је она.

Она је нагласила и значај културне сарадње у региону.

"Други важан стуб за одрживи развој и напредак региона је култура, која је увек повезивала грађане западног Балкана", рекла је Брнабићева.

Она је истакла и значај гасног повезивања Србије и Бугарске, које треба да допринесе дугорочној енергетској безбједности региона.

Према њеним ријечима, о значају тог пројекта говори и чињеница да ће се суфинансирати средствима из ИПА фондова у вриједности од око 50 милиона евра.

Извор: СРНА