latinica  ћирилица
26/02/2018 |  11:29 | Аутор: РТРС

Вулин: Нема нових преговора у вези са ЗСО

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да званични Београд неће пристати на било какве измјене Бриселског споразума у вези са формирањем заједнице српских општина /ЗСО/ на Косову и Метохији.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

"Нема преговора о ономе о чему смо се већ договорили", рекао је Вулин.

Вулин је за телевизију "Пинк" навео да је Бриселски споразум регулисао како ће изгледати ЗСО, шта ће радити и која ће овлашћења имати.

Према његовим рухечима, нема расправе о томе и нема поновног преговарања о ономе о чему је постигнут договор.

"Ми би само сада могли да тражимо објашњење зашто се чека толико дуго да се ЗСО спроведе и да уче у живот, а да се нешто мења нема говора", рекао је министар одбране Србије.

Вулин је рекао и да Бриселски споразум никада не би био потписан да у њему није било ЗСО и да ЗСО није регулисана тако како је регулисана.

У Бриселу се данас наставља технички дијалог Београда и Приштине, а делегацију Београда предводиће директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Предвиђено је да теме разговора, који ће трајати два дана, буду примјена постигнутих споразума о ЗСО, слободи кретања, интегрисаном управљању административним прелазима, правосуђу, енергетици.

На сајту Канцеларије за Косово и Метохији наведено је да је 1774. дан како приштинске власти нису започеле процес формирања ЗСО, а на шта су се обавезале Брислеским споразум.

Вулин је, говорећи о шест авиона "миг 29" које је Србија набавила из Русије, нагласио да се њихов ремонт одвија по плану.

"Мигови се раде, надам се да ћемо у наредних неколико дана позвати медији да види како то изледа. Дошло се до друге фазе ремонта и то је нешто што нам пуно значи", рекао је он.

Вулин је додао и да ће се пилоти Војске Србије без икаквих трошкова по грађане обучавати да лете на тим авионима.

"То је наставак војно техничке сарадње /Србије са Русијом/ и можемо заиста и тиме да будемо задовољни", рекао је Вулин.

Извор: СРНА