latinica  ћирилица
26/02/2018 |  08:42 | Аутор: РТРС

"Вашингтон да призна напоре Москве, Анкаре и Техерана"

САД би требало да признају неуморне напоре Русије, Турске и Ирана у покушајима да помире народ Сирије, саопштено је из руске Амбасаде у САД.
САД и Русија (Фото: Sputnik) -
САД и Русија (Фото: Sputnik)

У саопштењу се наводи да Резолуција 2401 Савјета безбједности УН, која је усвојена у суботу, 24. фебруара, указује на напоре Русије, Турске и Ирана, као земаља које су гаранти мира у оквиру процеса у Астани, у намјери да смање насиље на путу ка свеобухватном прекиду ватре широм Сирије.

"Потврђујемо да ћемо заједно са турским и иранским партнерима, наставити мукотрпан рад у том правцу и да се спремамо за сљедећи састанак у Астани у марту", наводи се у саопштењу.

Из Амбасаде подсјећају да су САД подржале резолуцију, али и да изјаве портпарола Стејт департмента Хедер Нојерт, која је процес у Астани оцијенила као неуспјех везано за ситуацију у источној Гути у Сирији, не могу да не изненаде.

"Такве неосноване тврње не могу да не изненаде. Никоме никада није пало на памет да прича о 'неуспјеху' процеса у Женеви, упркос чињеници да, нажалост, од када је покренут тај процес, није постигнут значајан напредак у проналажењу политичког рјешења за ситуацију у Сирији", наводи се у саопштењу руске Амбасаде.

Амбасада је позвала САД да провјере информације које су добили и да упореде са реалном ситуацијом у Сирији, пренио је ТАСС.

Из Амбасаде су нагласили да никада нису доводили у питање значај процеса у Женеви и да су одувијек били посвећени међународним обавезама из Резолуције 2254 Савјета безбједности УН.

"Све што Русија жели јесте да обезбиједи скори крај антитерористичких операција у Сирији и да помогне успостављању дуго чеканог трајног мира у земљи", закључује се у саопштењу.

Извор: СРНА