latinica  ћирилица
26/02/2018 |  08:26 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Јункер и Хан данас у Београду

У Београд данас стижу предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер и комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан.
Жан Клод Јункер и Јоханес Хан (Фото: http://eu.greekreporter.com) -
Жан Клод Јункер и Јоханес Хан (Фото: http://eu.greekreporter.com)

С њима ће се, када стигну данас поподне, састати предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Јункер и Хан у Београд долазе из Тиране, а балканску турнеју почели су у недјељу у Скопљу.

Према најавама из Брисела, у посјету региону Јункер је кренуо са циљем да потврди европску перспективу региона истакнуту у новој Стратегији проширења ЕУ, али ће западнобалканске партнере подсјетити и на обавезе да поштују правну државу и слободу медија, спроведу потребне реформе, сузбију корупцију и ријеше међусобне конфликте.

Послије Беогарда Јункер одлази у Подгорицу гдје ће у уторак 27. фебруара разговарати са премијером Црне Горе Душком Марковићем и обратити се посланицима Скупштине Црне Горе.

Јункер и Хан у среду 28. фебруара одлазе у Сарајево гдје ће им се придружити и висока представница ЕУ Федерика Могерини. Планиран је састанак са члановима Предсједништва БиХ, Драганом Човићем, Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговићем, а Јункер ће говорити и на заједничкој сједници оба дома Парламента БиХ.

Европска тројка истог дана из Сарајева путује у Приштину гдје треба да се састану са косовским званичницима - предсједником Хашимом Тачијем, премијером Рамушем Харадинајем, предсједником парламента Кадријем Весељијем, као и с представницима цивилног друштва.

Вишедневну балканску турнеју Јункер, Хан и Могеринијева завршиће 1. марта у Софији, гдје ће се, заједно с премијером Бугарске која предсједава ЕУ, Бојком Борисовом, састати с лидерима западнобалканске шесторке коју чине Албанија, БиХ, Црна Гора, Косово, Македонија и Србија.

Извор: Агенције